E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17653
Lasīšanai: 5 minūtes
1
8
1
8

Zemes nomas maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2019
Ieva

Esmu nekustamā īpašuma – zemesgabala – īpašniece Rīgā. Uz šī īpašuma atrodas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas. Dzīvokļu īpašniekus pārstāv SIA “Rīgas namu pārvaldnieks”, ar kuru man jāslēdz piespiedu nomas līgumi. Šī gada martā iesniedzu “Rīgas namu pārvaldniekam” rakstisku iesniegumu ar lūgumu noslēgt zemes piespiedu nomas līgumus par manā īpašumā esošo zemesgabalu. Nesaņēmusi atbildi mēneša laikā, zvanīju uz “Rīgas namu pārvaldnieku”. Tur atbildēja, ka līgumu atsūtīs pēc dažām dienām. Neko nesaņēmusi, pēc mēneša zvanīju atkal, man vēlreiz solīja, ka līgumu rīt atsūtīs, kas atkal netika izdarīts. Zvanīju arī trešo un ceturto reizi jūlija beigās. Šoreiz līgumu atsūtīja, līguma noteikumos solot noslēgt līgumu uz gadu par 4% no zemesgabala kadastrālās vērtības. 4% piekritu par pirmajiem četriem š. g. mēnešiem, kā norādīts likumā. No maija vēlējos saņemt 6% no zemes kadastrālās vērtības, zinot, ka “Rīgas namu pārvaldnieks” ar maiju no iedzīvotājiem iekasējis jau 6 %. Uz savu e-pasta vēstuli, ko nosūtīju pirms 2 nedēļām, tā arī nesaņēmu atbildi. Esmu izmisumā, jo, nesaņēmusi maksu par zemes nomu, nevaru samaksāt NĪN, esmu parādā jau 400 eiro, un Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde man draud ar tiesu izpildītāju.

Vai “Rīgas namu pārvaldnieks” ir tiesīgs pusgadu ignorēt manu iesniegumu, rakstiski neatbildot, un savlaicīgi neslēgt līgumu?

Kā “Rīgas namu pārvaldnieks” zina, cik lielu nomas maksu iekasēt, ja vēl nav noslēgts zemes nomas līgums ar zemes īpašnieku, proti, mani?

Vai ir likumīgi, ka “Rīgas namu pārvaldnieks” ar maiju iekasē no iedzīvotājiem 6% no zemes kadastrālās vērtības, bet zemes īpašniekam piekrīt maksāt tikai 4%?

Vai “Rīgas namu pārvaldnieks” ir tiesīgs prasīt no manis samaksu 10% apmērā no iekasētās summas par zemes nomas maksas iekasēšanu, ja tas pārstāv dzīvokļu īpašnieku intereses un no tiem jau iekasē samaksu par sniegtajiem pakalpojumiem?

Kādās institūcijās man vērsties, lai piespiestu “Rīgas namu pārvaldnieku” pildīt likumu un vienoties par godīgu un savlaicīgu zemes piespiedu nomas līguma noslēgšanu?

A
atbild:
13. augustā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” ir Rīgas pašvaldības uzņēmums, kurā kapitāla daļu turētāja pārstāvis ir Rīgas domes priekšsēdētājs. Vienlaikus uzņēmums ir patstāvīgs komersants ar kompetenci dzīvojamo māju pārvaldīšanā. Tādēļ visi strīdīgie jautājumi, kas izriet no civiltiesiskiem līgumiem dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā, risināmi tieši uzņēmumā vai tiesā, arī pieprasot zaudējumu atlīdzināšanu, ja uzņēmums savas saistības nepilda vispār vai pilda nepienācīgi. Tas neizslēdz iespēju ar attiecīgu iesniegumu vērsties arī Rīgas domē, lai, piemēram, nepieļautu situācijas, kad ilgstoši tiek ignorēti iedzīvotāju iesniegumi. 

Attiecībā uz tiesiskajām attiecībām, kas pastāv starp zemes īpašnieku un mājas pārvaldītāju, jāņem vērā, ka saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. panta otrās daļas 4. punktu dzīvojamās mājas pārvaldītāja pienākums ir noslēgt līgumu par piesaistītā zemesgabala lietošanu ar zemesgabala īpašnieku. Savukārt likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 50. panta pirmās daļas 3. punkts paredz privatizētā objekta īpašnieka pienākumu slēgt zemes nomas līgumu vai pilnvarot dzīvojamās mājas pārvaldītāju un apsaimniekotāju slēgt zemes nomas līgumu ar tā zemesgabala īpašnieku – fizisko vai juridisko personu –, uz kura atrodas privatizētais objekts.

Atbilstoši 2018. gada 12. aprīļa LR Satversmes tiesas spriedumam lietā Nr. 2017-17-01 zemes gabala nomas maksa no 2019. gada 1. janvāra līdz 2019. gada 30. aprīlim ir 4% gadā no nomājamā zemesgabala kadastrālās vērtības 2019. gadā. Savukārt šobrīd likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 54. panta otrā daļa paredz, ka zemes gabala nomas maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties. Līdz ar to strīda gadījumā, ja vienošanās par zemes nomas līguma noslēgšanu netiek panākta, zemes īpašniekam normatīvajos aktos ir noteiktas tiesības celt prasību tiesā par zemes nomas līguma noslēgšanu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas