E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17651
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Tiesības uz līdzvērtīgu darbu pēc bērna kopšanas atvaļinājuma

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2019
Laura

Labdien! Pašreiz esmu bērna kopšanas atvaļinājumā. Drīz jāatsāk strādāt. Vai man ir jāparaksta jaunais līgums, kuru darba devējs liek man parakstīt? Es netiku atlaista, bet gan devos BKA, tādēļ nesaprotu, kādēļ man tagad jāparaksta jauns darba līgums. Manā līdzšinējā darba līgumā (pirms devos BKA) rakstīts, ka darbā esmu pieņemta uz nenoteiktu laiku. Vai darba devējs drīkst ar mani pārtraukt darba attiecības pēc šī atvaļinājuma beigām, ja neparakstu šo jauno līgumu?

A
atbild:
03. septembrī, 2019

Saskaņā ar Darba likuma 156. panta ceturto daļu darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Ja darba devējs ir veicis grozījumus darbinieku darba līgumā, tad minētais darba devēja lēmums attiecas arī uz darbiniekiem, kuri izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu.

Darbiniekam ir tiesības nepiekrist darba devēja piedāvātajiem grozījumiem. Taču tādā gadījumā darba devējs atbilstoši Darba likuma 98. panta pirmās daļas nosacījumiem var izvērtēt attiecīgā darbinieka darba līguma uzteikumu.

Savukārt likuma 109. pants darba devējam aizliedz uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam, izņemot gadījumus, kas noteikti šā likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10. punktā.

Likuma 101. panta pirmā daļa nosaka: darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām vai ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā, šādos gadījumos:

1) darbinieks bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto darba kārtību;

2) darbinieks, veicot darbu, rīkojies prettiesiski un tādēļ zaudējis darba devēja uzticību;

3) darbinieks, veicot darbu, rīkojies pretēji labiem tikumiem, un šāda rīcība nav savienojama ar darba tiesisko attiecību turpināšanu;

4) darbinieks, veicot darbu, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī;

5) darbinieks rupji pārkāpis darba aizsardzības noteikumus un apdraudējis citu personu drošību un veselību;

10) tiek likvidēts darba devējs – juridiskā persona vai personālsabiedrība.

Ja nepieciešama konsultācija konkrētās situācijas risināšanai, ieteicams vērsties Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas