E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24337
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
3
2
3

Līguma spēkā esamībai nepieciešams personas paraksts

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. septembrī, 2021
Iveta

Labdien! Esmu kļuvusi par galvotāju, man nezinot (ir cilvēks, kas manus datus pateica līguma rakstītājam). Vai SIA “Neste Latvija” pirms līguma sastādīšanas bija jāuzdod man personīgi jautājums par manu kredītvēsturi (man tobrīd bija un joprojām ir lieli kredīti ar ieķīlātu dzīvokli)? Un vai mana piekrišana galvojuma līgumam ir tikai viens, ar roku “safabricēts” paraksts, bez vārda, uzvārda atšifrējuma un arī bez datuma, kas rakstīts ar manu roku?

A
atbild:
18. oktobrī, 2021
Olga Lauva
juriste

Jūsu piekrišanu galvojuma līguma sastādīšanai un līdz ar to saistībām, kuras uzņematies atbilstoši galvojuma līguma noteikumiem, apliecina vienīgi jūsu personiskais paraksts.

Ja jums ir pamatotas aizdomas, ka galvojuma līgumā ir viltots jūsu paraksts, tad varat vērsties vērsties tiesību sargājošā iestādē (piemēram, policijā) ar iesniegumu par noziedzīga nodarījuma, iespējams, krāpšanas, darbībām (Krimināllikuma 177. pants).

Civillikuma 1470. pantā noteikts, ka tiesiskā darījuma sastāvdaļas ir vai nu būtiskas, vai dabiskas, vai nejaušas. Būtisks darījumā ir viss tas, kas nepieciešams tā jēdzienam un bez kā arī pats nodomātais darījums nav iespējams.

Saskaņā ar Civillikuma 1493. pantu, lai akts būtu spēkā, kā tā būtisks piederums vajadzīgs vienpusējiem darījumiem saistītā vai viņa vietnieka paraksts, bet pārējiem – visu darījumu dalībnieku vai arī viņu vietnieku paraksts.

Tātad, ja persona nav parakstījusi līgumu un to ir iespējams pierādīt, līgums nesatur tā būtisku sastāvdaļu – līguma pušu pārstāvju parakstus.

Civillikuma 1533. pants noteic, ka līgums uzskatāms par galīgi noslēgtu tikai tad, kad starp līdzējiem notikusi pilnīga vienošanās par darījuma būtiskām sastāvdaļām, ar nolūku savstarpēji saistīties.

Šādos apstākļos konstatējams, ka minētajam galvojuma līgumam nav juridiskā spēka.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas