E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17489
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Izmeklēšanas darbības neietekmē kriminālatbildības noilguma tecējumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2019
Viesturs

Jūsu portālā ir daudz informācijas par krimināllietu noilgumu, bet gribas uzzināt, kā 56. panta darbība izpaužas šajā situācijā: 2013. gadā tika uzsākts kriminālprocess, kas, visticamāk, varētu izvērsties tiesas apsūdzībā par 175.1. pantu. Aizdomās turamais (ja vispār var izmantot šo jēdzienu, jo subjektam nav nekādas informācijas par uzsākto procesu) nav saņēmis nekādu informāciju par pirmstiesas izmeklēšanas darbībām sakarā ar to, ka personai nav pastāvīgas dzīvesvietas Latvijā. Nezināšanas periods turpinājās līdz brīdim, kad pēc 5 gadiem persona saņēma ziņu par joprojām atvērtu kriminālprocesu un prasību sazināties ar izmeklētāju. Kā šajā situācijā darbojas noilgums? Vai tas attiecas uz kriminālprocesu, kas nav ticis līdz tiesai, jo subjektam nebija nekādas informācijas par procesuālajām darbībām? Vai šajā situācijā var uzskatīt, ka tiks piemērots noilgums saskaņā ar 56. pantu (pieci gadi no mazāk smaga nozieguma izdarīšanas dienas)?

A
atbild:
13. augustā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Armands Smans, zvērināta advokāta palīgs

Noilgums krimināltiesībās tiek aprēķināts no dienas, kad persona izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, līdz lēmuma par personas saukšanu pie kriminālatbildības (apsūdzības) izsniegšanai vai oficiālā izdošanas lūguma paziņošanai apsūdzētajam, ja apsūdzētais uzturas citā valstī un izsludināta viņa meklēšana (ar atsevišķiem izņēmumiem).

Respektīvi, ja apsūdzība personai izsniegta vai oficiālais izdošanas lūgums apsūdzētajam paziņots Krimināllikuma 56. panta pirmajā daļā noteiktajā termiņā, uzskatāms, ka noilgums nav iestājies, un otrādi. Personas (ne)informētība par kriminālprocesā veiktajām/veicamajām izmeklēšanas darbībām neietekmē kriminālatbildības noilguma tecējumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas