E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28183
Lasīšanai: 4 minūtes

Par sabiedriskā transporta pieturvietu kopšanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. decembrī, 2022
Artûrs

Labdien! Privātmājas zemes robeža sakrīt ar sarkano līniju, un žogs ir izbūvēts pa zemes robežu. Gar žogu ir 2 m plata zaļā zona, tālāk ir iela (trotuāra nav). Zaļo zonu ļoti kopju, jo pašam patīk, ka viss ir smuki. Nesen pašvaldība šajā zonā ierīkoja autobusa pieturu. Vai manos pienākumos tagad ir arī parūpēties par tās tīrību un kārtību? Ja godīgi, man šķiet, ka pieturu viņi tur ierīkoja, jo mana zaļā zona bija vienīgā vieta, kur viss jau ir gatavs, pašiem nav ne zāle jāpļauj, ne krūmi jāizcērt. Vai viņi tur drīkstēja izvietot pieturu? Tas ir Olaines novadā.

A
atbild:
28. decembrī, 2022
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši likuma “Par pašvaldībām” 15. panta otrajai daļai pašvaldība savas autonomās funkcijas ietvaros ir atbildīga par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (ielu, ceļu un laukumu būvniecība, rekonstruēšana un uzturēšana; ielu, laukumu un citu publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana; parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošana un uzturēšana; atkritumu savākšanas un izvešanas kontrole; pretplūdu pasākumi; kapsētu un beigto dzīvnieku apbedīšanas vietu izveidošana un uzturēšana). Tomēr minētais pants noteic arī to, ka no katras autonomās funkcijas izrietošu pārvaldes uzdevumu pašvaldība var deleģēt privātpersonai vai citai publiskai personai.

Konstatējams, ka Olaines novada dome ir izdevusi 2010. gada 20. oktobra saistošos noteikumus Nr. 17 “Olaines novada teritorijas un tajā esošo nekustamo īpašumu uzturēšanas noteikumi”, kuru 4.3. apakšpunkts noteic, ka Olaines novada pašvaldības teritorijā nekustamā īpašuma īpašniekiem cita starpā ir jānodrošina ielas, ceļu, gājēju celiņu, laukumu, piebrauktuves, pagalmu, gājēju ietvju, sabiedriskā transporta pieturvietas sakopšana visu gadu. Ziemas periodā attīrīšanu no sniega un ledus līdz ietves segumam, pretslīdes materiāla kaisīšanu, kā arī pagalma celiņu tīrīšanu un kaisīšanu katru dienu līdz plkst. 8.00 un, ja nepieciešams, visas dienas laikā. Minēto noteikumu 10. punkts noteic, ka par saistošajos noteikumos noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskām personām līdz 70 naudas soda vienībām, juridiskām personām līdz 280 naudas soda vienībām.

Vienlaikus jāņem vērā, ka likuma “Par pašvaldībām” 43. pants noteic, ka dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, ja tas nav paredzēts likumos, jautājumos cita starpā par sanitārās tīrības uzturēšanu un īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas (gājēju ietves, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas, grāvju, caurteku vai zālāju līdz brauktuves malai) kopšanu.

Ievērojot minēto, lai gan Olaines novada dome ir izdevusi attiecīgos saistošos noteikumus, kuros paredzēts piegulošās teritorijas īpašnieka pienākums nodrošināt sabiedriskā transporta pieturvietu kopšanu, pirmšķietami konstatējams, ka Olaines novada dome nav ne tiesīga pieprasīt sabiedriskā transporta pieturvietu kopšanu, ne tiesīga sodīt nekustamā īpašuma īpašnieku par sabiedriskā transporta pieturvietas nekopšanu.

Neesot detalizētākai informācijai par konkrētās teritorijas tiesisko statusu, precīzāku viedokli par pieturvietas ierīkošanu nav iespējams sniegt. Vienlaikus norādāms, ka pašvaldībai, protams, ir tiesības ierīkot jaunas sabiedriskā transporta pieturvietas savas administratīvās teritorijas ietvaros. Minētais izriet no likuma “Par pašvaldībām” 15. panta deviņpadsmitās daļas (organizēt sabiedriskā transporta pakalpojumus).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas