E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17445
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Arī vecmāmiņai ir saskarsmes tiesības ar mazbērniem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2019
Dace

Labdien! Esmu vecmāmiņa, kam rūp mazbērni, viņu veselība, labklājība, izglītības iespējas. Bērnu māte ir diezgan nelīdzsvarota, agresīva, bērni ārstam būtu jāparāda. Tāpēc gribu satikt mazbērnus, redzēt, kādos apstākļos viņi dzīvo, vai viņi tur labi jūtas. Bērniem nav rotaļlietu, bērni netiek nekur vesti utt. Tur tiek pārkāptas bērnu tiesības un intereses. Bet ar šo sievieti nav nekādi kontakti, ir niecīga saziņa ar viņas māti, taču viņas mamma nesaka (jo neļauj), kur bērni ar mammu atrodas. Kā man atrast mazbērnus, kur dabūt adresi, pie kā vērsties? Nezinu, kādā pilsētā, novadā, rajonā viņi dzīvo. Meklēju palīdzību bāriņtiesā, kas atbildēja, ka bērnus nemeklējot. Teica, lai eju uz bāriņtiesu un lai viņi skatās, kādos apstākļos dzīvo bērni. Es jau aizietu, bet kur jāiet? Ļoti gribu satikt mazbērnus, bet zinu, ka viņiem labi neklājas, un par to sirds sāp. Paldies!

A
atbild:
12. augustā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 181. panta trešā daļa paredz, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar brāļiem, māsām un vecvecākiem, kā arī citām personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm (saskarsmes tiesība).

Ja par šo jautājumu rodas strīds, kārtību, kādā vecmāmiņa var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu. Strīdus par saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību ar bērnu saskaņā ar Civilprocesa likuma 244.1 pantu izskata vispārējās jurisdikcijas tiesa, nevis bāriņtiesa. Civilprocesa likuma 244.³ panta pirmā daļa noteic, ka prasību lietās, kas izriet no aizgādības un saskarsmes tiesībām, ceļ tiesā pēc bērna dzīvesvietas.

Ja nav zināma mazbērnu un viņu mātes dzīvesvieta, pastāv iespēja vērsties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, kas uz motivēta iesnieguma pamata var izsniegt izziņu par citu personu (arī par dzīvesvietu, personas kodu). Plašāk Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapas sadaļā “Informācija no Iedzīvotāju reģistra”.  

Konkrētajā gadījumā izziņas pieprasījums būtu jāmotivē ar to, ka vecmāmiņa vēlas iesniegt prasības pieteikumu tiesā par saskarsmes tiesību noteikšanu, bet viņai nav zināms bērna mātes personas kods un deklarētās dzīvesvietas adrese, papildu adrese vai dzīvesvietas adrese. Tāpat iesniegumā jānorāda visa zināmā informācija par mazbērniem un viņu māti. Sīkāku informāciju par izziņas izsniegšanas noteikumiem var sniegt Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas