E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17419
Lasīšanai: 4 minūtes
2
3
2
3

Par klases vecāku ziedojumiem un biedrības dibināšanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2019
Sarmīte

Mans dēls sāks iet pirmajā klasē, un, protams, vecākus aicina brīvprātīgi ziedot fonda naudu – dzimšanas dienas apsveikumiem utt. Man ir zināšanas grāmatvedībā, un es varētu uzņemties vākt fonda naudiņu un palīdzēt vecākiem kopīgi saorganizēties. Cik noprotu, ir nepieciešams dibināt biedrību. Vai es to varu darīt viena? Vai man, reģistrējot biedrību, ir jāiesaista visi vecāki, kas bankas kontā brīvprātīgi iemaksātu naudiņu? Par nodokļu jautājumiem konsultējos ar VID.   

A
atbild:
09. jūlijā, 2019
Uzņēmumu reģistrs
Edgars Buka, Juridiskās nodaļas juriskonsults

Izglītības kvalitātes valsts dienests skaidro, ka atbilstoši Izglītības likumā noteiktajam izglītības iestādē ir jābūt izveidotai izglītības iestādes padomei, kurā jādarbojas bērnu vecāku, pedagogu un citu darbinieku deleģētiem pārstāvjiem. Padomes sastāvā var būt iekļauts arī izglītības iestādes vadītājs un dibinātāja pārstāvis, tomēr vecāku pārstāvjiem ir jābūt vairākumā.

Lai gan spēkā esošie izglītības jomu regulējošie normatīvie akti neparedz “klašu vecāku padomes” izveidošanu un darbību, tomēr bērnu vecāki var brīvprātīgi apvienoties un tādas veidot.

Jāņem vērā, ka izglītības iestādes padomes kompetencē neietilpst ziedojumu vai dāvinājumu vākšana, tomēr atsevišķi bērnu vecāki vai to grupa var veikt brīvprātīgu ziedojumu un dāvinājumu vākšanu.

Vienlaikus izglītības iestāde no bērnu vecākiem var saņemt Izglītības likumā noteiktos papildu finanšu līdzekļus ziedojumu un dāvinājumu veidā. Tomēr izglītības iestādei ir jāievēro Izglītības likumā noteiktais regulējums par papildu finanšu līdzekļu izlietojumu, t. i., tos var izlietot izglītības iestādes attīstībai, aprīkojuma un mācību līdzekļu iegādei, pedagogu materiālai stimulēšanai.

Īpaši jāuzsver, ka ziedojumu un dāvinājumu vākšanas procesā jānodrošina brīvprātības princips, kas, piemēram, nozīmē, ka izglītības iestādē nedrīkst noteikt ziedojumu apjomu, iemaksu regularitāti vai iemaksu termiņu. Ja par ziedojumu vai dāvinājumu veidu un apjomu savstarpēji ir vienojušies vecāki, tad viņiem pašiem ir jāorganizē un jāpiedalās to vākšanā.

Vienlaikus ir jāņem vērā, ka izglītības iestādes pedagogi nedrīkst iesaistīties papildu finanšu līdzekļu vākšanā, jo tas pārsniedz viņu Izglītības likumā noteiktās tiesības.

Saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 2. panta pirmo daļu un 23. panta trešo daļu biedrība ir brīvprātīga personu apvienība, kas nodibināta, lai sasniegtu statūtos noteikto mērķi, kam nav peļņas gūšanas rakstura. Biedrības dibinātāju skaits nedrīkst būt mazāks par diviem. Ņemot vērā iepriekš minētās normas, norādāms, ka biedrība ir vismaz divu personu brīvprātīga apvienība, kura tiek dibināta noteikta mērķa sasniegšanai, kam nav peļņas gūšanas rakstura. Attiecīgi biedrību nevar dibināt un tās biedrs nevar būt tikai viena persona. Tāpat nevienu personu nevar pret paša gribu piespiest būt par biedrības biedru.

Lai pieteiktu biedrības ierakstīšanu biedrību un nodibinājumu reģistrā, Uzņēmumu reģistrā (turpmāk – Reģistrs) iesniedzami sekojoši dokumenti:

  • pieteikums biedrības ierakstīšanai biedrību un nodibinājumu reģistrā (drīkst izmantot Reģistra tīmekļvietnē pieejamo B2 veidlapu);
  • lēmums par biedrības dibināšanu;
  • biedrības statūti;
  • katra biedrības valdes locekļu rakstveida piekrišanas valdes locekļa amata ieņemšanai biedrībā.
  • kvīts vai tās kopija, vai internetbankas maksājuma izdruka, vai informācija par valsts nodevas (11,38 eiro) apmaksu.

Plašāka informācija par biedrības ierakstīšanu biedrību un nodibinājumu reģistrā pieejama Reģistra tīmekļvietnē.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas