E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17412
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Darba devējs ilgstoši slimojošu darbinieku par uzteikumu nebrīdina

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2019
inta

Labdien! Pēc 7 mēnešu slimošanas darba devējs man uzteica darbu, kaut bija informēts, ka slimības lapa tiks noslēgta. Vai iepriekš nebija jāpaziņo par uzteikumu? Šajā darbavietā biju nostrādājusi 11 gadus un ne reizi netiku slimojusi.

A
atbild:
12. jūlijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesiski darba devējam ir tiesības uzteikt darba līgumu darbiniekam veselības problēmu jeb viņa spēju dēļ. To darba devējs ir tiesīgs darīt, ja darbinieks slimo ilgāk par 6 mēnešiem nepārtraukti vai vienu gadu triju gadu periodā. Visticamāk, Jums uzteikuma pamatojumā tika norādīts Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punkts.

Pēc Jūsu sniegtā situācijas apraksta ir grūti spriest par faktiskajiem apstākļiem. Ko esat domājusi ar “darba devējs [..] bija informēts, ka lapa tiks noslēgta”? Mūsdienās oficiāla saziņa ar iestādi ir personu identificējošu saziņas līdzekļu izmantošana – tikšanās klātienē, ierakstītas vēstules nosūtīšana, elektroniski parakstīta dokumenta nosūtīšana. Ja, piemēram, informācija darba devējam tika nosūtīta mutvārdos ar kolēģu starpniecību vai no sabiedriskā e-pasta (inbox.lv vai cita), vai mobilā telefona, darba devējam nav pienākuma uztvert to kā oficiālu saziņu un uz to paļauties.

Līdzīgi darba devēja uzteikuma paziņošanas kārtību nosaka DL 112 1. pants. Uzteikumu rakstveidā darbiniekam var izsniegt:

  • uz vietas personīgi;
  • piegādājot ar ziņneša, tai skaitā zvērināta tiesu izpildītāja, starpniecību;
  • izmantojot pasta pakalpojumu.

Likums diemžēl arī neprasa pienākumu darba devējam iepriekš slimu darbinieku brīdināt, ka tiks izmantotas likumā noteiktās darba devēja uzteikuma tiesības.

Savukārt mediķu pienākumos neietilpst pienākums slimības laikā brīdināt pacientu par iespējām zaudēt darbu. Var pieļaut, ka ārsts nesekoja līdzi slimības ilgumam.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas