E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17283
Lasīšanai: 2 minūtes

Administratīvo sodu nosaka attiecīgā panta sankcija

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2019
d-pils

Ja ir vadītāja apliecības izmantošanas liegums, bet tiesa vēl nav pieņēmusi lēmumu, kāds būtu sods par lieguma neievērošanu? Sods ir par marihuānas smēķēšanu: blakus esošais cilvēks smēķēja, un man arī parādījās analīzēs. Vai tagad, kad ir spēkā tikai liegums, bet spriedums vēl nav pieņemts, sods būs mazāks, ja gribēšu braukt pie stūres? Un kāds būs sods, ja pēc sprieduma izdomāšu braukt?

A
atbild:
08. jūlijā, 2019
Linda Balode
LV portāls

Sods par administratīvo pārkāpumu tiks noteikts atbilstoši attiecīgā panta sankcijai Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK).

No jautājuma var secināt, ka par transportlīdzekļu vadīšanu marihuānas ietekmē Jums ir uzlikts administratīvais sods LAPK 149.15 panta izpratnē (naudas sods un tiesību atņemšana).

Saskaņā ar 149.4 pantu par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas), transportlīdzekļa vadītājam piemēro naudas sodu 280–430 eiro apmērā.

Savukārt par transportlīdzekļa vadīšanu atkārtoti gada laikā, ja ir atņemtas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no 5 līdz 15 diennaktīm un uzliek naudas sodu 570 eiro apmērā.

Respektīvi, gan šobrīd, gan pēc tiesas sprieduma, ja administratīvais akts tiks atstāts negrozīts, sods par braukšanu ar atņemtām tiesībām nemainās.

Vienlaikus no jautājuma var secināt, ka Jūs nelabvēlīgo administratīvo aktu mēģināt apstrīdēt tiesā. Ja tiesas lēmums būs Jums attaisnojošs, Jums ir tiesības pieprasīt atlīdzinājumu (morālo kaitējumu). Proti, Administratīvā procesa likuma 92. pants paredz, ka “ikviens ir tiesīgs prasīt atbilstīgu atlīdzinājumu par mantiskajiem zaudējumiem vai personisko kaitējumu, arī morālo kaitējumu, kas viņam nodarīts ar administratīvo aktu vai iestādes faktisko rīcību”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas