E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17262
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Par iespējamiem pārkāpumiem ir jāziņo

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2019
Elīna

Labdien! Ja par kādu iestādi esmu uzrakstījusi pamatotu sūdzību Pārtikas un veterinārajam dienestam, vai mani var sākt meklēt policija? Vai arī es palieku anonīma? Paldies!

A
atbild:
05. jūlijā, 2019
Linda Balode
LV portāls

Saņemot policijas iestādē personas iesniegtu sūdzību, to izskata atbilstoši Iesniegumu likumā noteiktajām prasībām un viena mēneša laikā sniedz rakstisku atbildi. Atšķirībā no faktiskajiem apstākļiem sūdzības izskatīšanas gaitā tiek pieprasīti paskaidrojumi no notikumā iesaistītajiem policijas darbiniekiem, nepieciešamības gadījumā veikta iepazīšanās ar krimināllietu vai administratīvo lietu, aptaujāti liecinieki, pieprasīta nepieciešamā informācija. Nepieciešamības gadījumā sūdzības iesniedzējs var tikt uzaicināts sniegt papildu paskaidrojumu.

Ja saņemtā sūdzība sūtīta pa e-pastu un nav parakstīta atbilstoši Iesniegumu likuma prasībām, to izvērtē un uz to reaģē atkarībā no sūdzībā norādītajiem apstākļiem.

Ja personas sūdzībā (iesniegumā) ir ziņas, kuras norāda uz iespējamu noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, sūdzības izskatīšana notiks atbilstoši Kriminālprocesa likuma prasībām, proti, tiks pieņemts lēmums par kriminālprocesa uzsākšanu vai atteikšanos uzsākt kriminālprocesu.

Ja sūdzībai bija pamats un tā nav izdomāta, personu par ziņošanu neviens nevar ne tiesāt, ne sodīt.

Vēršam uzmanību, ka 2019. gada 1. maijā stājās spēkā jauns likums – Trauksmes celšanas likums. Tā izpratnē trauksmes cēlējs ir fiziska persona, kura sniedz informāciju par iespējamu pārkāpumu, kas var kaitēt sabiedrības interesēm, ja persona šo informāciju uzskata par patiesu un tā gūta, veicot darba pienākumus vai dibinot tiesiskās attiecības, kas saistītas ar darba pienākumu izpildi.

Trauksmes celšanas likuma mērķis ir sabiedrības interesēs veicināt trauksmes celšanu par pārkāpumiem un nodrošināt trauksmes celšanas mehānismu izveidi un darbību, kā arī trauksmes cēlēju pienācīgu aizsardzību. Vairāk par to, kas ir trauksmes cēlējs, par ko var celt trauksmi, kāds ir likuma mērķis, kā darbojas trauksmes celšanas mehānisms un kādas ir trauksmes cēlēja aizsardzības garantijas, var meklēt LV portāla infografikā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas