E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17240
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
21
21

Attaisnotajos izdevumos jānorāda summa, ko samaksājis pats pacients

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2019
Irina Bažule

Plānoju iegādāties veselības apdrošināšanas polisi kā fiziska persona. Zinu, ka, iesniedzot ikgadējo ienākumu deklarāciju, var norādīt veselības apdrošināšanas prēmiju kā attaisnoto izdevumu. Bet rodas jautājums: vai man joprojām būs iespēja atgūt daļu no slimnīcas izdevumiem, ņemot vērā, ka izmaksas par dažiem ārstnieciskajiem pakalpojumiem polise nesedz vai sedz tikai daļēji? Kā vispār pareizi rīkoties, noformējot deklarāciju un norādot tajā medicīnas izdevumus pēc veselības apdrošināšanas polises iegādes? Piemēram, ir maksājuma dokuments 100 eiro apmērā, no kuriem 25 eiro man jau atmaksāja apdrošināšanas kompānija. Paliek 75 eiro. Plus apdrošināšanas prēmija. Ko man darīt?

A
atbild:
18. jūnijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, attaisnotajos izdevumos var iekļaut veselības apdrošināšanas prēmiju summas.

Aizpildītajai deklarācijai pievienojot maksājumu dokumentus, ieteicams pievērst uzmanību tajos rakstītajam. Saņemot ārstniecības pakalpojumu, čekā vai kvītī tiek norādīts, cik no kopējās maksājuma summas apmaksā apdrošinātājs. Iesniedzot deklarāciju, pievieno attiecīgo čeku, kā attaisnotos izdevumus norāda to summu, ko apmaksājis pats pacients. Jūsu piemērā, kad maksājuma dokuments ir 100 eiro apmērā, no kuriem 25 eiro atmaksā apdrošināšanas kompānija, attaisnotajos izdevumos var iekļaut 75 eiro.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 662 par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību par pielikuma D4 aizpildīšanu ir paskaidrots: 6. ailē "Attaisnotie izdevumi par ārstnieciskajiem pakalpojumiem" norāda attaisnojuma dokumentā norādīto summu par ārstniecisko pakalpojumu. Ja nodokļa maksātājam, iesniedzot attaisnojuma dokumentu, daļu no ārstnieciskajiem pakalpojumiem ir atmaksājis apdrošinātājs, tad šajā ailē norāda apdrošinātāja neatmaksāto daļu.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas