E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17205
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Kā notiek īpašuma ievešana valdījumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūnijā, 2019
Kristaps

Kā notiek nekustamā īpašuma ievešana valdījumā, ja īpašumā pastāv apgrūtinājums: trešajai personai noteiktas dzīvokļa lietošanas tiesības līdz mūža galam. Kādas ir manas tiesības? Vai es varu pieprasīt nomas maksu, pat ja trešā persona nepiekrīt? Vai es varu atteikties no labierīcību pieslēgšanas (ūdens, elektrība, gāze) līdz nomas līguma parakstīšanai?

A
atbild:
11. jūnijā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu padome
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Ievešana nekustamā īpašuma valdījumā notiek uz tiesas nolēmuma pamata un neatkarīgi no tā, vai nekustamajam īpašumam pastāv vai nepastāv kāds apgrūtinājums. Ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā veic zvērināti tiesu izpildītāji. Jautājums par to, vai no trešās personas, kurai ir noteiktas dzīvokļa lietošanas tiesības līdz mūža galam, ir iespējams prasīt īres (nevis nomas) maksu par dzīvokļa lietošanu, ir izšķirams pēc tā, kādā apjomā šai trešajai personai dzīvokļa lietošanas tiesības ir reģistrētas zemesgrāmatā, t.i., ir vai nav lietošanas tiesības noteiktas bez maksas. Ja šai trešajai personai dzīvokļa lietošanas tiesības zemesgrāmatā nav reģistrētas kā bezmaksas (bezatlīdzības) lietošana, no šādas personas ir iespējams prasīt atlīdzību par dzīvokļa lietošanu, t.i., īres maksu. Ja ar šo personu netiek noslēgts līgums par īres maksu, šādā gadījumā ir ceļama prasība tiesā par īres maksas noteikšanu.

Reģistrējot dzīvokļa lietošanas tiesības zemesgrāmatā, tiek iegūtas lietu tiesības, kas ir saistošas jebkurai trešajai personai, arī nekustamā īpašuma jaunajam ieguvējam. Līdz ar to, atslēdzot kādus komunālos pakalpojumus, jaunais ieguvējs patvarīgi pārkāpj noteikto tiesisko regulējumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas