E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17199
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Grūtniecei pēc darba devēja likvidācijas ir tiesības uz maternitātes pabalstu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2019
Olīvija

Labdien! Esmu nostrādājusi skolā pilnus četrus gadus. Skola tiek likvidēta. Devos uz bezdarbniekiem. Uzzināju, ka esmu bērniņa gaidībās. Vai, esot bezdarbnieka statusā, es varu iet dekrētā no “biržas”? Ja eju uz citu skolu, tad mani pieņem darbā no 1. septembra, bet 10. decembrī jau jādodas dekrēta atvaļinājumā. Nezinu, vai jaunā darbavieta vēlēsies pieņemt skolotāju uz tik īsu laiku, un, tā kā darba stāžs tiks pārtraukts, nezinu, vai saņemšu naudiņu. Kā rīkoties šajā situācijā?

A
atbild:
20. jūnijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu par pirmsdzemdību un pēcdzemdību atvaļinājumu un pēc tam arī vecāku pabalstu, Jums ir jābūt darba attiecībās dienā, kad sāksies grūtniecības atvaļinājums un tiks izsniegta darbnespēja lapa B sakarā ar grūtniecību.

Ir regulējums arī specifiskai situācijai, proti, ja darba attiecības ir beigušās sakarā ar darba devēja likvidāciju, tad maternitātes pabalstu piešķir, ja grūtniecības atvaļinājums sācies ne vēlāk kā 210 dienu laikā pēc atlaišanas no darba. Šajā gadījumā ir tiesības tikai uz maternitātes pabalstu, uz vecāku pabalstu tiesību nav.

Līdz ar to Jums jābūt skaidrībai – ja būsiet bezdarbniece, kad tiks izsniegta darbnespējas lapa B, varēsiet saņemt tikai maternitātes pabalstu: apmēram 4 mēnešus. Bezdarbnieka pabalstu maksā 9 mēnešus. Pēc katriem trim mēnešiem bezdarbnieka pabalsts tiek samazināts. Vienlaikus divus pabalstus – bezdarbnieka un maternitātes – nemaksā. Ja vienlaikus ir tiesības uz maternitātes pabalstu un bezdarbnieka pabalstu, tad šajā laikā izmaksā maternitātes pabalstu.

Darba ņēmējai pēc maternitātes pabalsta ir tiesības uz vecāku pabalstu atkarībā no izvēles – saņemt to līdz bērna viena gada vecumam vai līdz bērna 1,5 gada vecumam. Vecāku pabalstu var saņemt viens no abiem vecākiem.

Ja neatsāksiet strādāt, pat ja Jūs zaudējāt darbu skolas likvidācijas dēļ, pēc maternitātes pabalsta tiesību uz vecāku pabalstu Jums nebūs. Par to ir vērts padomāt un parēķināt arī naudiņu, ko zaudēsiet.

Tā kā situācija saistīta ar striktiem termiņiem, Jums būtu jālūdz konsultācija Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Komentējot Jūsu bažas par jauno darbavietu – Darba likums liedz uzdot jautājumus par grūtniecību, jo tie būtu diskriminējoši.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas