E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17186
Lasīšanai: 2 minūtes

Kad maksā atlaišanas pabalstu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2019
Edijs

Labdien! Sakiet, vai, strādājot ar distances līgumu, pienākas atlaišanas pabalsts?

A
atbild:
14. jūnijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba tiesiskajās attiecībās starp darba devēju un ņēmēju tiek noslēgts darba līgums. Tajā var būt noteikts, ka darba pienākumus darbinieks veic attālināti, nevis birojā. Tomēr tas nemaina būtību – ar darbinieku slēdz darba līgumu.

Savukārt ar distances līgumu saprot  līgumu starp pārdevēju un klientu par pakalpojuma saņemšanu, to iegādājoties attālināti, piemēram, iepērkoties internetveikalā.

Atlaišanas pabalsta izmaksa ir atkarīga no uzteikuma pamatojuma. Darba likuma 112. pants nosaka, kādos gadījumos un kādā apmērā izmaksājams atlaišanas pabalsts:

Ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts lielāks atlaišanas pabalsts, uzteicot darba līgumu šā likuma 101. panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9., 10. vai 11. punktā noteiktajos gadījumos, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu šādā apmērā:

1) viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus;

2) divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts piecus līdz 10 gadus;

3) triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10 līdz 20 gadus;

4) četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus.

Ja ar Jums nav slēgts darba līgums, bet, piemēram, uzņēmuma līgums vai pakalpojumu līgums, Jums netiks izmaksāts atlaišanas pabalsts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas