E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17124
Lasīšanai: 3 minūtes

Pilnvarojuma darbība

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2019
Laura

Labdien! Situācijas apraksts: sievietei A bijis insults, kā rezultātā viņa daļēji spēj pakustināt ekstremitātes (ne pietiekami, lai staigātu, fiziski – gulošs cilvēks), tāpat arī runā ar grūtībām, bet atbildes nav adekvātas (jūk personu vārdi, nespēj noteikt, kāds pašreiz ir gads utt.). Personai A ir noteikta 1. grupas invaliditāte, bet aizgādnis nav iecelts. Tomēr personas A īpašumā ir mežs, kurš pakāpeniski zaudē vērtību. Jautājums: kas jādara, lai minēto mežu pārdotu? Uz attiecīgo mežu ir arī spēkā esoša pilnvara personai B, bet vai pilnvara nezaudē spēku šādā gadījumā? Faktiski noprotu, ka, lai rīkotos ar rīcībnespējīgas personas mantu, ir jāieceļ aizgādnis, kurš pieņem lēmumus par šādiem jautājumiem (lūdzu, labojiet, ja kļūdos). Kā tādā gadījumā notiek aizgādņa iecelšana, un vai viņš ir tiesīgs lemt par jautājumiem, kuri nav ārkārtēja rakstura (meža pārdošana)? Pateicos jau iepriekš!

A
atbild:
10. jūnijā, 2019

Ja persona A ir izdevusi pilnvaru personai B Civillikuma 2289. panta izpratnē, tad saskaņā ar Civillikuma 2312. pantu pilnvarojums izbeidzas:

  1. ar savstarpēju vienošanos;
  2. ar dotā uzdevuma nobeigšanu;
  3. kad pilnvarotājs atsauc savu pilnvarojumu;
  4. kad pilnvarnieks uzteic pilnvarojumu;
  5. ar vienas vai otras puses nāvi;
  6. kad notecējis pilnvarojuma laiks.

Tādējādi, ja pilnvarojums ir spēkā esošs, persona B ir tiesīga rīkoties personas A vārdā apjomā, kas noteikts pilnvarojuma aktā.

Šādā situācijā arī ir nozīme, vai persona A ir rīcībspējīga. Tas nozīmē – ja persona nespēj sava veselības stāvokļa dēļ apzināties savas rīcības sekas, tai ar tiesas nolēmumu ir ierobežota tās rīcībspēja. Lietas, kas saistītas ar personu rīcībspējas ierobežošanu, izskata sevišķā tiesvedības kārtībā saskaņā ar Civilprocesa likuma 33. nodaļā noteikto kārtību. Tiesu nolēmumi par rīcībspējas ierobežošanu ir publiski izsludināmi Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” (Civilprocesa likuma 268. panta 6. daļa).

Attiecīgi, ja personai A ir noteikta rīcībnespēja un tai ir iecelts aizgādnis, tad lēmumus attiecībā uz tās īpašumiem ir tiesīgs pieņemt tās aizgādnis, savukārt, ja šāds process nav iniciēts un persona A juridiski ir rīcībspējīga, tad ieinteresētās personas (radinieki u. c.) ir tiesīgas ierosināt lietas izskatīšanu par rīcībspējas ierobežošanu un lūgt tiesu saskaņā ar Civilprocesa likuma 267.1 panta 1. daļu nodibināt pagaidu aizgādnību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas