E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17020
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja kaimiņš pārkāpj īpašuma robežas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2019
Nikita

Gadījumā, ja manā teritorijā (zemē) atrodas kaimiņa būve (šķūnis, siltumnīca) un kaimiņš negrib neko mainīt un nepiekrīt neko pārnest un atbrīvot, ko šādā situācijā darīt un kur griezties? No sertificētiem mērniekiem ir dokuments par mana zemesgabala robežām un nepareizi uzstādītu kaimiņa žogu (plānā).

A
atbild:
20. maijā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Atbilstoši Būvniecības likuma 3. panta pirmajai daļai zemesgabalu drīkst apbūvēt, ja tā apbūve ne tikai atbilst teritorijas plānojumam, bet arī ir saskaņota ar zemesgabala īpašnieku (ja apbūvi neveic zemesgabala īpašnieks). Tātad vispārējais princips ir, ka uz sveša zemesgabala apbūvi var veikt tikai ar zemesgabala īpašnieka piekrišanu, un tas atbilst civiltiesību principam, ka īpašniekam pieder pilnīgas varas tiesības pār lietu, t.i., zemesgabalu (Civillikuma 1036. pants, Latvijas Republikas Satversmes 105. pants). (Senāta 2011. gada 24. maija spriedums lietā SKA-47/2011 9. punkts).

Strīds starp zemes un ēku, kas atrodas uz šīs zemes, īpašniekiem par šo ēku atrašanās uz zemes tiesiskumu ir civiltiesisks strīds, jo ietver ēku īpašnieku īpašuma tiesību apstrīdējumu un zemes īpašnieku tiesību aizsardzību. Tādēļ šāds strīds nav izšķirams administratīvā procesa kārtībā (Senāta 2009. gada 14. decembra lēmums lietā SKA-872 7. punkts).

Tātad šāds strīds, griežoties tiesā, ir izskatāms civiltiesāšanas kārtībā atbilstoši Civilprocesa likuma 1. panta regulējumam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas