E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16990
Lasīšanai: 4 minūtes
43
43

Kas jādara, lai legalizētu pārvietojamo mājiņu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2019
Dace

Nopirkām dzīvojamo angļu pārvietojamo mājiņu 40 kvadrātmetru platībā. Sakiet, kas jādara, lai legalizētu šo namiņu novietošanai uz privātas zemes. Sākām pētīt paskaidrojumu rakstu 1. grupai, bet atdūrāmies pie tā, ka tiek veikta būvniecība. Bet mēs namiņu gatavu atvedām un novietojām.

A
atbild:
24. maijā, 2019

Atkarībā no pārvietojamās mājas izmantošanas un novietošanas var mainīties prasības par tās novietošanas saskaņošanu.

Atbilstoši Būvniecības likuma definējumam būve ir ķermeniska lieta, kas tapusi cilvēka darbības rezultātā un ir saistīta ar pamatni (zemi vai gultni). Būves tiek klasificētas pēc lietošanas veida saskaņā ar MK 12.06.2018. noteikumiem Nr. 326 „Būvju klasifikācijas noteikumi”. Šo noteikumu pielikuma 1. punkts paskaidro, ka ēkas ir atsevišķi lietojamas apjumtas būves, kurās var iekļūt cilvēki un kuras ir noderīgas vai paredzētas cilvēku un dzīvnieku patvērumam vai priekšmetu turēšanai.

Atsevišķu rūpnieciski izgatavotu vienstāva ēku ar apbūves laukumu līdz 60 m2, tai skaitā konteinertipa ēku vai būvizstrādājumu (ikviens iestrādāšanai būvē paredzēts izstrādājums vai rūpnieciski izgatavota konstrukcija), var novietot savā zemesgabalā. Būves novietošana ir būvdarbi, kurus veic iepriekš izgatavotas būves salikšanai no gataviem elementiem paredzētajā novietnē, neizbūvējot pamatus vai pamatni dziļāk par 30 centimetriem. Ēkas ražotājs atbilstoši savas ražotnes specifikai un klienta vēlmēm rūpnieciski izgatavo ēku, kas var sastāvēt no viena elementa kopuma vai vairākiem elementiem (būvizstrādājumiem). Šajā būvniecības procesā galvenais ir, ka ēku izgatavo ražotājs, nevis pati persona. Ražotājam jānodrošina normatīvajos aktos noteiktu dokumentu izstrādāšana, piemēram, būvizstrādājuma (ēkas) vizuālais risinājums, būvizstrādājuma tehniskā dokumentācija un grafiskais dokuments ar ēkas fasādi (MK 02.09.2014. noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 22. punkts).

Savukārt saskaņā ar Ceļu satiksmes likumā definēto par būvi nav uzskatāmi transportlīdzekļi (ierīce, kas pēc savas konstrukcijas paredzēta braukšanai pa ceļiem ar motora palīdzību vai bez motora), kā arī nenumurēti tehnoloģiskie agregāti – piekabes (piemēram, kompresora, ģeneratora, celtnieku dzīvojamā vagoniņa), kuras var īslaicīgi pārvietot pa ceļiem – velkot no viena objekta uz citu (neatkarīgi no attāluma), kur tas tiks izmantots paredzētajiem darbiem (MK 02.06.2015. noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 182. punkts). Citiem vārdiem sakot, objekts nav uzskatāms par būvi, ja ar to normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā var piedalīties ceļu satiksmē. Šādam objektam nav nepieciešams saskaņojums ar būvvaldi, arī tad, ja tas atrodas zemesgabalā (kā jebkurš transporta līdzeklis).

Savukārt, ja pārvietojamo dzīvojamo māju neizmanto kā pārvietošanās līdzekli, bet tas tiek pārveidots pastāvīgai dzīvošanai un novietots savā zemesgabalā tā, ka to nav iespējams pārvietot un piedalīties ceļu satiksmē, tad būvvaldē jāiesniedz paskaidrojuma raksts (Ēku būvnoteikumu 1. pielikums) ar ražotāja dokumentāciju par šo objektu.

Labs saturs
43
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas