E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16885
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai var atteikties no mantojuma daļas, pārdodot to citiem mantotājiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. maijā, 2019
Lita

Labdien! Man ir juridiska rakstura jautājums. Pieņemsim, ka pēc pēdējā vecāka ģimenē nāves tiek atklāts mantojums uz šī cilvēka dzīvokli. Pēc likuma mantot šo dzīvokli var mantojuma atstājēja pieaugušie bērni – dēls un meita. Meita ir dzīvojusi šajā dzīvoklī līdz vecāka nāvei, bet dēls ir dzīvojis citā vietā. Pie notāra mantojuma tiesību nokārtošanas vizītē matojuma atstājēja dēls atsakās pieņemt savu mantojuma daļu par labu māsai, bet ar nosacījumu pārdot savu mantojamo dzīvokļa daļu viņai. Vai šajā situācijā dēlam būs jāmaksā kādi nodokļi no atbilstoši likumam mantojamās un pie notāra noraidītās dzīvokļa daļas? Kādi nodokļi un maksājumi būs jāveic dēlam, pārdodot savu mantojamo dzīvokļa daļu māsai?

A
atbild:
28. maijā, 2019
Latvijas notārs
Arnis Krēgers, zvērināts notārs

Aicinu vērsties pie zvērināta notāra, kurš ved šo mantojuma lietu situācijas noskaidrošanai. Jūsu izklāstītā situācija nevar pastāvēt, jo, ja dēls ir atteicies pieņemt mantojumu, tad mantojuma tiesība tiek zaudēta, dēls nemanto un līdz ar to nevar iegūt īpašumā mantojumu, kuru viņš ir atraidījis, attiecīgi arī pārdot šo mantu viņš nevarēs. Par mantojuma atraidīšanu nekādi nodokļi nebūs jāmaksā.

Ja dēls tomēr vēlas savu daļu saņemt – tikai naudā, tad viņam mantojums ir jāpieņem un jāmanto abiem ar māsu – katram ½ mantojuma. Pēc mantojuma apliecību saņemšanas būs iespējams sadalīt mantojumu (vienojoties, ka īpašums tiek ierakstīts uz māsas vārda, bet viņa brālim viņa daļu izmaksā naudā) vai arī noslēgt pirkuma līgumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas