E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16882
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Parādu ārpustiesas piedziņas izdevumu atlīdzināšana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. maijā, 2019
Kristine

Labdien! Situācija ar piedziņas kompāniju. 2016. gadā bija parāds pret “Vivus.lv”, kas nodeva manu parādu “Paus Konsultam”, viņi pēc pāris mēnešiem atgrieza šo parādu atpakaļ “Vivus.lv”, jo nevarēja mani dabūt rokā. Tālāk “Vivus.lv” nodeva citai – “Juliuss Inkasso” – piedzinēju kompānijai, kurai arī es veicu maksājumu pilnā apmērā! Tagad, 2019. gadā, man uzrodas e-pastā ziņa no “Paus Konsulta”, ka man viņiem ir jāmaksā parāda piedziņas izdevumi – 17 eiro. Jautājums – vai man tas ir jādara, ja šos 2–3 gadus neesmu saņēmusi nevienu vēstuli no “Paus Konsulta” par to, ka tāds parāds man eksistē? Un kredīts ir ticis nomaksāts otrai parādu piedzinēju firmai tā paša 2016. gada decembrī!? Ar cieņu!

A
atbild:
13. maijā, 2019

Parādu ārpustiesas piedziņas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums, kura 11. panta 3. daļa nosaka: ja parādnieks nav sasniedzams, izmantojot šā panta pirmajā vai otrajā daļā minētos saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, saziņu ar parādnieku īsteno rakstveidā, nosūtot nepieciešamo informāciju uz parādnieka deklarētās dzīvesvietas adresi.

Savukārt izdevumi, kas atlīdzināmi parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzējam, ir noteikti Ministru kabineta 2013. gada 29. janvāra noteikumos Nr. 61 Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi, kuru 2. pantā noteikts atlīdzināmo izdevumu apmērs. Kā Jūs jau norādījāt savā jautājumā, tas ir 17 eiro apmērā.

Parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzējs likuma 1. panta 3. punkta izpratnē rīkojas kreditora vārdā un uzdevumā. Tādējādi, lai izvērtētu, vai Jums ir jāatlīdzina parādu ārpustiesas atgūšanas izdevumi “Paus Konsults”, ir nepieciešams ņemt vērā Ministru kabineta noteikumu 3. panta 3.3. punkta nosacījumus, t.i., par neatlīdzināmiem parāda atgūšanas izdevumiem tiek uzskatīts rakstisks atgādinājums parādniekam par parāda esību, kas nosūtīts vairāk nekā vienu reizi 14 dienās vai vairāk par trim reizēm parāda atgūšanas procesā.

Bez minētā ir jāņem vērā arī Komerclikuma 406. panta nosacījumi, t.i., no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš. Tas nozīmē – ja no “Paus Konsults” veiktajām darbībām parādu atgūšanas jomā ir pagājuši vairāk nekā 3 gadi, “Paus Konsults” izdevumu atlīdzināšana ir noraidāma noilguma dēļ.

Ņemot vērā visu minēto, parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzējam “Paus Konsults” ir pienākums pierādīt, kad un kādas darbības tika veiktas, kā arī savu prasījumu pamatotību, t.i., pamatot un pierādīt korespondences nosūtīšanas faktu un savus prasījumus.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas