E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16845
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Dokumentu iesniegšana izmeklēšanas iestādē uzskatāma par procesuālo darbību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2019
Nikolajs

Labdien! Tiesībsargājošai iestādei, kura kriminālprocesa ietvaros izņēma naudas līdzekļus, tika iesniegti dokumenti no ārzemju darbavietas. Iestāde pieprasīja iztulkot dokumentus, tas tika izdarīts. Tad iestāde pieprasīja ārzemju darba devēja zīmogus uz izdotiem finanšu dokumentiem. Darba devējs nāca pretim un zīmogus uzlika, kaut gan šie dokumenti ir derīgi bez apliecinājuma. Tagad iestāde pieprasa uzliktā zīmoga tulkojumu. Vai ir pamatots šis “zīmoga tulkojuma” pieprasījums? Vai to paredz kāds normatīvais dokuments?

A
atbild:
30. aprīlī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Armands Smans, zvērināta advokāta palīgs

Atbilstoši Kriminālprocesa (KPL) likuma 11. panta otrajai daļai personai, kurai ir tiesības uz aizstāvību, cietušajam un viņa pārstāvim, lieciniekam, speciālistam, ekspertam, revidentam, kā arī citām personām, kuras procesa virzītājs iesaistījis kriminālprocesā, ja tās neprot valsts valodu, procesuālo darbību veikšanas laikā ir tiesības lietot valodu, kuru šīs personas prot, un bez atlīdzības izmantot tulka palīdzību, kura piedalīšanos nodrošina procesa virzītājs.

Tā kā dokumentu iesniegšana izmeklēšanas iestādē arī ir uzskatāma par procesuālo darbību, izteiktais pieprasījums pārtulkot iesniegtos dokumentus ir apšaubāms no likuma viedokļa. Praksē pirmstiesas procesā vairumā gadījumu iesniegto dokumentu tulkojumu nodrošina procesa virzītājs.

Vienlaikus, nezinot visus lietas tiesiskos un faktiskos apstākļus, precīzu atbildi sniegt nav iespējams, taču būtu apsverama doma iesniegt izmeklēšanu uzraugošajam prokuroram sūdzību par šiem procesa virzītāja lēmumiem vai rīcību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas