E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16837
Lasīšanai: 5 minūtes
7
7

Tiesības uz pabalstiem, ja darba līgums beidzas grūtniecības atvaļinājuma laikā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2019
Signe

Šobrīd esmu bērna kopšanas atvaļinājumā (BKA), ir noslēgts terminēts darba līgums līdz BKA beigām – 30.08.2019., esmu otra bērniņa gaidībās, plānotās otrās dzemdības septembrī, mēnesi pēc darba zaudēšanas, darba devējs nepagarina līgumu, lai varētu saņemt vecāku pabalstu, kā arī maternitātes pabalstu. Vīram ir savs uzņēmums, kurā viņš varētu mani pieņemt formāli darbā, vai šādā veidā ir iespēja saņemt vecāku pabalstu par periodu pirms 1. bērna kopšanas pabalsta? Vai vīrs ir tiesisks pieņemt mani darbā un uzreiz nosūtīt BKA? Vai, mainot darbavietu un nesaņemot ienākumus, VSAA atkāpsies vecāku pabalsta izmaksai pirms 1. bērna BKA?

A
atbild:
15. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba līguma, kas noslēgts uz noteiktu laiku, izbeigšanas regulējums ir noteikts Darba likuma 113. pantā. Tas nozīmē, ka darba tiesiskās attiecības pēc līguma, kas noslēgts uz noteiktu laiku, izbeidzas ar dienu, kad izbeidzas darba līguma termiņš, ja tāds darba līgumā ir konkrēti minēts.

Arī darba līguma, kas noslēgts uz noteiktu laiku, gadījumā darbiniece ir tiesīga doties pirmsdzemdību (grūtniecības) atvaļinājumā.

Darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 32. nedēļas. Ja medicīniskā aprūpe sakarā ar grūtniecību uzsākta līdz grūtniecības 12. nedēļai un izpildīti visi ārsta norādījumi, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 30. nedēļas.

Likums “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” paredz: ja persona grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma laikā zaudē darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu, maternitātes pabalstu izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, par kuru izsniegta darbnespējas lapa.

Savukārt tiesības uz vecāku pabalstu ir arī personai, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”), bet tāda ir bijusi, iestājoties grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumam.

Tātad, ja vēl būsiet darba attiecībās, kad ārsts izsniegs darbnespējas lapas B, saņemsiet maternitātes pabalstu. Kad beigsies otrās B lapas termiņš un maternitātes pabalsta izmaksa, būs tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodu) aprēķina no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Ja visā šajā periodā sieviete atradusies grūtniecības, dzemdību, vēlāk bērna kopšanas atvaļinājumā un iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nav bijuši visā 12 mēnešu periodā, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem pirms grūtniecības, dzemdību, bērna kopšanas atvaļinājuma, atkāpjoties 32 kalendāra mēnešu periodā. Tātad maternitātes pabalstu aprēķina no tiem algotā darbā gūtajiem ienākumiem, kurus esat guvusi, strādājot pirms iepriekšējā bērniņa gaidīšanas.

Savukārt, ja noteiktajā 12 kalendāra mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, daļu esat strādājusi, bet daļu atradusies ar bērna dzimšanu un kopšanu saistītajos atvaļinājumos, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinās no tiem ienākumiem, kuri ir gūti strādājot, no aprēķina izslēdzot grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, kā arī pārejošas darbnespējas dienas, ja tādas ir bijušas.

Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam.

Individuāla informācija par tiesībām uz pabalstiem jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas