E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16833
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Par grāvja rakšanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2019
Eva

Ir aizdomas, ka kaimiņš nelikumīgi/patvaļīgi izracis grāvi nevis savā, bet manā īpašumā. Grāvis ir patvaļīga būvniecība, jo Būvvaldē nav iesniegti dokumenti. Uzrakstot iesniegumu Būvvaldei, tika saņemta atbilde, ka man pašam jāņem mērnieki, jāpārmēra robežas un jāiesniedz pierādījumi, ka grāvis tiešām izrakts manā īpašumā, un tikai tad Būvvalde iesaistīšoties. Paralēli grāvja racējam aizsūtīta vēstule ar lūgumu līdz konkrētam datumam sakārtot dokumentus par grāvja rakšanu. Vai tiešām Būvvaldei šajā situācijā pašai nav jāveic jebkādas darbības? Piemēram, kaut vai jāsarunā mērnieks, kopā ar viņu jāaizbrauc uz vietu, pēc tam maksu par mērnieka darbu pieprasot no tās personas, kura ir vainīga (no manis, ja man nav taisnība, vai no kaimiņa, ja man ir taisnība)? Ja ir veikti rakšanas (būvniecības) darbi bez nepieciešamajiem dokumentiem, vai tiešām Būvvaldei nav jāuzsāk administratīvā lietvedība un jāsoda, ja grāvis ir patvaļīga būvniecība?

A
atbild:
23. maijā, 2019

“Ja ir aizdomas, ka kaimiņš izracis grāvi Jūsu īpašumā, tad nepietiek ar iesniegumu būvvaldei par aizdomām, bet ir jāiesniedz dokumenti, kas šādu rīcību pierāda un uz kuru pamata būvvalde var pieņemt lēmumus. Būvvaldes pienākums nav uz iesnieguma pamata par aizdomām doties uz attiecīgo īpašumu un mērīt, kura kaimiņa īpašuma daļā grāvis atrodas. Patiešām, to var noteikt un apstiprināt tikai mērnieks. Ja nav dokumentu, nav pamata uzsākt administratīvo lietvedību,” jautājumu komentē Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš.

Šajā gadījumā svarīgākais ir jautājums par būvniecības atļauju grāvja rakšanai. Saskaņā ar Hidrotehnisko un meliorācijas būvju būvnoteikumiem pirms būvniecības uzsākšanas zemes īpašniekam jāiesniedz būvvaldē paskaidrojuma raksts par būvniecības ieceri un tajā jānorāda arī ziņas par zemesgabala piederību, kur paredzēta būvniecība. Tādējādi likumīgā kārtā grāvja izrakšana Jums piederošā zemesgabalā bez saskaņošanas ar īpašnieku nebūtu iespējama.

Ja tā ir būvvalde, kas nosūtījusi kaimiņam vēstuli ar prasību līdz noteiktam termiņam sakārtot dokumentus par grāvja rakšanu (no teksta tas īsti nav saprotams), tad, ja viņš to neizdarīs, būvvaldei šis objekts būtu jāapseko un jāveic normatīvajos aktos paredzētās darbības.

Ja būvvalde to nedara, varat vērsties ar pretenzijām vietējā pašvaldībā, kam pakļauta šī iestāde.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas