E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16799
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Biedru uzskaites kārtība biedrībā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2019
Rihards

Ko iesākt, ja, iestājoties mednieku biedrībā, rakstīju iesniegumu, kuru pirms 10 gadiem akceptēja? Visus gadus esmu godīgi maksājis biedra naudu, bet pēc šī mistiskā notikuma par ēkas iegādes naudas pieprasīšanu viņi mēģināja izslēgt no kolektīva visus, kuri iebilda vai pieprasīja finanšu pārskatu! Kad viņiem tas neizdevās, valde paziņoja, ka mēs neesam biedri, jo neviens nav veicis biedru žurnālā ierakstus par biedriem. Un viņi tagad uzskata, ka biedri ir tie, kuri ir dibinātāji (5 cilvēki). Tie, kuri ir samaksājuši 6000 eiro, automātiski tiks ierakstīti jaunajā biedru žurnālā, pārējie var iet, kur grib. Ko iesākt?

A
atbild:
25. aprīlī, 2019

Saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 28. panta 2. daļu “ikviena biedrība ved savu biedru reģistru, kurā norādīts katra biedra vārds, uzvārds, personas kods (ja tāda nav, – dzimšanas datums, personu apliecinoša dokumenta numurs un izdošanas datums, valsts un institūcija, kas dokumentu izdevusi) un dzīvesvietas adrese (juridiskās personas nosaukums un adrese). Informācija par biedrības biedriem ir pieejama tikai attiecīgās biedrības biedriem, kā arī kontrolējošām un tiesībaizsardzības institūcijām”.

Saskaņā ar iepriekšminētā likuma 29. panta 1. daļu “valde pieņem lēmumu par biedra uzņemšanu biedrībā, ja vien statūti nenosaka citādi”. Līdz ar to sākotnēji izvērtējama biedru uzņemšanas biedrībā kārtība atbilstoši biedrības statūtiem.

Reģistrēto biedru skaitu saskaņā ar likuma 16. pantu Jūs varat uzzināt, iesniedzot attiecīgu pieprasījumu Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistram.

Šajā situācijā jāvērtē, kā pienākums (kompetence) ir vest biedru reģistru (uzturēt šajā reģistrā aktuālos un vēsturiskos datus). Saskaņā ar likuma 43. panta 2. daļu šādas tiesības var būt deleģētas valdei, taču šādam deleģējumam ir jābūt noteiktam statūtos.

Saistībā ar faktisko dalību biedrībā (tiesībām tikt atzītam par biedru), ņemot vērā jautājumā ietvertos faktus (biedru naudas samaksa ilgtermiņā u. c.), Jums ir tiesības vērsties tiesā ar pieteikumu par atzīšanu par biedrības biedru.

Pieteikumam pievienojami visi Jūsu rīcībā esošie pierādījumi par faktisko dalību biedrībā.

Sagatavojot pieteikumu tiesai attiecībā par biedrības biedra statusu, ir jāņem vērā, vai šāds lēmums ir pieņemts, pamatojoties uz biedru sapulcē lemto, šādā gadījumā jāņem vērā likuma 40. panta 1. daļas noteiktie termiņi biedru sapulces lēmuma atzīšanai par spēkā neesošu. 

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas