E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16798
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri

Par miršanas faktu jāpaziņo ne vēlāk kā sešu darbdienu laikā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2019
Marita Dubra

Sveicināti! Vēlos pajautāt, kur es varu paziņot par mana vīra nāvi attālināti? Vīrs nomira Īrijā, es arī atrodos Īrijā, plānoju būt Latvijā 25. aprīlī.

A
atbild:
17. aprīlī, 2019
Linda Balode
LV portāls

Par miršanas faktu paziņo dzimtsarakstu iestādei ne vēlāk kā sešu darbdienu laikā no brīža, kad iestājusies nāve vai mirušais atrasts. Pienākums paziņot par miršanas faktu ir laulātajam, citam ģimenes loceklim vai citai personai, kurai kļuvis zināms par personas miršanas faktu.

Ja persona mirusi ārstniecības iestādē, sociālās aprūpes vai rehabilitācijas iestādē, pansionātā vai ieslodzījuma vietā un par miršanas faktu nav paziņojušas iepriekš minētās personas, attiecīgās ārstniecības iestādes, sociālās aprūpes vai rehabilitācijas iestādes, pansionāta vai ieslodzījuma vietas vadītājam vai viņa pilnvarotai personai ir pienākums rakstveidā paziņot par miršanas faktu.

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 3. pants paredz, ka miršanas faktu reģistrē dzimtsarakstu iestāde. Šā likuma izpratnē dzimtsarakstu iestāde ir pašvaldības dzimtsarakstu nodaļa un Latvijas Republikas diplomātiskā un konsulārā pārstāvniecība (turpmāk tekstā – pārstāvniecība) ārvalstī.

Pārstāvniecība pieņem pārsūtīšanai Tieslietu ministrijai iesniegumu par civilstāvokļa aktu reģistra ieraksta aktualizēšanu vai atjaunošanu, kā arī reģistrē paziņoto miršanas faktu.

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 40. pantā noteikts, ka miršanas faktu reģistrē, pamatojoties uz vienu no šādiem dokumentiem:

  • ārstniecības iestādes vai ārstniecības personas izdotu medicīnas apliecību par nāves cēloni;
  • tiesas spriedumu par miršanas fakta konstatēšanu vai personas izsludināšanu par mirušu;
  • reabilitācijas iestāžu paziņojumu par represētās personas nāvi.

Pēc miršanas fakta reģistrācijas dzimtsarakstu iestādes amatpersona vai darbinieks pēc pieprasījuma izsniedz miršanas apliecību tai personai, kura paziņojusi par miršanas faktu.

Atrodoties Īrijā, par vīra miršanas faktu Jūs varat paziņot Latvijas vēstniecībā Īrijā (kontaktinformāciju var meklēt šeit).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas