E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16785
Lasīšanai: 5 minūtes
1
2
1
2

Izmaksas un procedūra, šķirot laulību pie notāra

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2019
Ilvars

Cik man izmaksātu šķiršanās, ja abas puses piekrīt šķirties un mantu sadalījušas pašas? Vienojušās arī bērnu pieskatīt uz maiņām un audzināt.

A
atbild:
26. aprīlī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja abiem laulātajiem nav domstarpību par kopmantas sadali un bērnu turpmāku aizgādību, laulību visātrāk un ērtāk ir iespējams šķirt pie notāra. 

Turpmāk varat iepazīties ar procesu, šķirot laulību pie notāra.

Kad esat nolēmuši šķirt laulību pie notāra, abiem kopā ir jādodas pie brīvi izvēlēta notāra un jāiesniedz kopīgs iesniegums par laulības šķiršanu. Iesniegumu varat sagatavot paši vai izdarīt to pie notāra.

Iesniegumā par laulības šķiršanu norāda:

  • katra laulātā vārdu, uzvārdu, personas kodu (ja tāda nav – dzimšanas gadu, dienu, mēnesi);
  • laulības noslēgšanas gadu, dienu, mēnesi, reģistra ieraksta numuru;
  • laulības reģistrācijas valsti un iestādi vai attiecīgo konfesiju un garīdznieku;
  • vai laulātajiem ir kopīgi nepilngadīgi bērni un laulātie ir vienojušies par kopīgo nepilngadīgo bērnu aizgādību, saskarsmes tiesību izmantošanu un uzturlīdzekļiem;
  • vai laulātajiem ir kopīga manta un laulātie ir vienojušies par šīs mantas sadali;
  • laulāto uzvārdus pēc laulības šķiršanas.

Iesniegumam par laulības šķiršanu pievienojams laulības apliecības oriģināls vai dzimtsarakstu iestādes izsniegts noraksts vai izraksts, vai izziņa no civilstāvokļa aktu reģistra.

Tāpat iesniegumam par laulības šķiršanu būs jāpievieno rakstveida vienošanās par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali.

Bērna aizgādība ir abu vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Aizgādība pār bērnu var tik īstenota kopīgi arī tad, ja vecāki dzīvo šķirti. Ja vecāki vienojas, aizgādība pār bērnu var tikt noteikta tikai vienam no vecākiem. Šajā gadījumā viņam jāuzņemas visas no aizgādības izrietošās tiesības un pienākumi. Taču tas neatbrīvo otru vecāku no pienākuma gādāt par bērna uzturēšanu.

Ar uzturlīdzekļiem tiek saprasts vecāku pienākums samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto iztikas minimumu un bērna vecumu. Taču vecāki var vienoties arī par atšķirīgu uzturlīdzekļu apmēru, kas nav mazāks par Ministru kabineta noteikto.

Saskarsmes tiesības ir bērna tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem, kā arī ar brāļiem, māsām un vecvecākiem, kā arī citām personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm.

Attiecībā uz mantas sadali saskaņā ar Civillikuma 89. pantu tiek pieņemts, ka viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta. Taču likumā arī noteikti izņēmumi no šī principa.

Vienošanos par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali varat sagatavot paši, taču ir vērts to uzticēt darīt notāram, kurš ne vien sagatavos juridiski korektu vienošanos, bet arī izskaidros Jūsu tiesības un pienākumus.

Zvērināts notārs uzsāks laulības šķiršanas lietu tad, kad saņems abu laulāto kopīgu iesniegumu par laulības šķiršanu, taču laulība netiks šķirta ātrāk kā pēc 30 dienām, skaitot no laulības šķiršanas lietas uzsākšanas dienas. Šajā termiņā vienam vai abiem laulātajiem ir tiesības atsaukt laulības šķiršanas pieteikumu.

Ja zvērināts notārs noteiktajā termiņā nebūs saņēmis laulības šķiršanas atsaukumu, laulība tiks šķirta no dienas, kad zvērināts notārs būs taisījis laulības šķiršanas apliecību.

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” atlīdzības takse par laulības šķiršanas lietas vešanu ir 71,14 eiro (MK noteikumu 54. punkts).

Jāņem vērā, ka zvērināta notāra atlīdzībai pieskaita pievienotās vērtības nodokļa summu atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likumā noteiktajam apmēram. Līdz ar to laulības šķiršana pie notāra izmaksās ap 100 eiro.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas