E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16713
Lasīšanai: 4 minūtes

Kāpēc jāinformē par izvēli saņemt vecāku pabalstu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2019
Jānis

Ģimenē ir piedzimis bērns, un vecāki ir vienojušies, ka tēvs saņems vecāku/bērna kopšanas pabalstu kopš bērna dzimšanas dienas. Māte līdz šim ir saņēmusi maternitātes pabalsta pirmo daļu (līdz dzemdībām), taču nav nemaz pieteikusies uz otru daļu pēc dzemdībām. Biju pārliecināts, ka ar situāciju, kurā māte nemaz nav pieteikusies maternitātes otrajai daļai, ir pietiekami, lai pabalstu uzreiz varētu saņemt tēvs. Tomēr VSAA filiālē man skaidroja, ka ar to nav pietiekami. Filiālē skaidroja, ka, lai tēvs saņemtu vecāku pabalstu no bērna dzimšanas dienas, mātei vajagot specifiski pieteikties uz uzreiz atteikties no maternitātes pabalsta otrās daļas. Šis process – pieteikties un uzreiz atteikties – izklausās pilnībā absurds. Vai tā tiešām ir jārīkojas? Vai nepietiek ar to, ka māte uz maternitātes otro daļu vienkārši nepiesakās?

A
atbild:
27. maijā, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.4 panta otrā daļa nosaka, ka vecāku pabalstu nepiešķir par bērnu, saistībā ar kura piedzimšanu vai kopšanu ir piešķirts maternitātes pabalsts, par to pašu laikposmu. Tas nozīmē, ka par vienu bērnu un par vienu laika periodu māmiņa nevar saņemt maternitātes pabalstu un tēvs vecāku pabalstu.

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku. Tas ir viens pabalsts, kuru piešķir un izmaksā divās daļās – pirms un pēc bērna piedzimšanas. Tāpat tiesību norma paredz izvēles iespēju, proti – ja personai aprēķinātais maternitātes pabalsts ir mazāks par vecāku pabalsta apmēru, persona var izvēlēties, kuru pabalstu saņemt.

Savu izvēli pieprasītājs VSAA dara zināmu ar iesniegumu. Ja māmiņa ir maternitātes un vecāku pabalsta saņēmēja (viens saņēmējs visiem ar bērna dzimšanu un kopšanu saistītajiem pabalstiem), tad šādā situācijā, pieprasot vecāku, bet nepieprasot maternitātes pabalstu par otru tā daļu, VSAA ir saprotama pieprasītāja izvēle. Atsevišķs iesniegums varētu arī netikt iesniegts.

Ja māmiņa jau ir pieprasījusi maternitātes pabalstu un tas (daļa no šī pabalsta) jau ir piešķirts, tad situācijā, kad bērna tēvs pieprasa vecāku pabalstu jau no bērna dzimšanas, māmiņai jādara zināma sava izvēle, proti, jāinformē VSAA par savu lēmumu un izvēli. To var izdarīt ar brīvā formā rakstītu iesniegumu, ar kuru informē VSAA, ka atsakās (nepieprasīs) no maternitātes pabalsta par dzemdību atvaļinājuma laiku, jo bērna tēvs pieprasīs vecāku pabalstu par šo laikposmu.

Jāpiebilst, ka lielāko daļu pabalstu (tajā skaitā maternitātes un vecāku pabalstu) var pieprasīt pusgada laikā. Tādēļ pastāv iespējamība, ka maternitātes pabalsts tiks pieprasīts, un VSAA par cilvēka citādu izvēli var uzzināt tikai no viņa paša, proti, saņemot iesniegumu, kurā izteikta pabalsta saņēmēja griba.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas