E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31026
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai darba attiecību pārtraukšana ietekmē vecāku pabalsta nenododamās daļas saņemšanu

J
jautā:
19. novembrī, 2023
Elīna

Labdien! Jautājumi saistībā ar vecāku pabalsta nenododamo daļu un VSAA mājaslapā norādīto informāciju, ka “nenododamo daļu var saņemt tikai tad, ja atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā”.

  1. Vai tas nozīmē, ka gadījumā, ja mamma, kura ir saņēmusi maternitātes un vecāku pabalstu, bet kādā brīdī, piemēram, jau grūtniecības vai bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, ir pārtraukusi darba attiecības, nevarēs izmantot vecāku pabalsta nenododamo daļu, jo viņai nebūs iespējas atrasties bērna kopšanas atvaļinājumā?
  2. Ja vecāku pabalsta nenododamā daļa tiek pieprasīta vienlaikus ar vecāku pabalsta pamatdaļu (t. i., jau sākotnēji tiek pieteikta secīga to izmantošana – vispirms pamatdaļa un tad nenododamā), vai mamma varēs saņemt abas vecāku pabalsta daļas, pat ja vairs nav darba attiecību?
  3. Vai uz nenododamo vecāku pabalsta daļu varētu pieteikties uzreiz pēc pamatdaļas izmantošanas, ja tā tomēr nebūtu pieteikta sākotnēji un darba attiecību statuss būtu zaudēts grūtniecības vai bērna kopšanas atvaļinājuma laikā?

Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
28. novembrī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
  1. Jā, darba attiecību pārtraukšana ietekmē vecāku pabalsta nenododamās daļas saņemšanu, jo, lai to saņemtu, personai ir jāatrodas darba devēja piešķirtajā bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja darba tiesiskās attiecības ir/tiek pārtrauktas, tas nozīmē, ka turpmākajā periodā nav iespējams atrasties bērna kopšanas atvaļinājumā. Tā kā nenododamo daļu var izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam, tad to varēs pieprasīt vēlāk, kad atkal pastāvēs darba attiecības un darba devējs būs piešķīris bērna kopšanas atvaļinājumu (ja tas jau sākotnēji nebūs pilnībā izmantots).
  2. Ja iesniegumā sākotnēji vienlaikus tiek lūgts piešķirt vecāku pabalsta pamatdaļu un nenododamo daļu divus kalendāros mēnešus uzreiz pēc pamatdaļas saņemšanas, tad gadījumā, ja apstākļi ir mainījušies un periodā, par kuru piešķirta vecāku pabalsta nenododamā daļa, persona neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā (atsāk strādāt vai arī vairs nav darba attiecībās) vai gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, vecāku pabalsta nenododamā daļa netiek izmaksāta. Lai saņemtu vecāku pabalsta nenododamo daļu citā periodā, būs jāiesniedz jauns iesniegums. Vecāku pabalsta nenododamo daļu, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā vai negūstot ienākumus kā pašnodarbinātajam, ir tiesības izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam.
  3. Vecāku pabalsta nenododamo daļu var saņemt, ja pabalsta pieprasītājs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja uz vecāku pabalsta nenododamās daļas piešķiršanas dienu persona nav darba attiecībās un tādējādi neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, personai nebūs tiesību uz vecāku pabalsta nenododamo daļu. Līdz ar to nav pamata šādos gadījumos iesniegt iesniegumu nenododamās daļas piešķiršanai, jo neizpildās likumā noteiktais nosacījums par tiesībām uz minēto pabalstu.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas