E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32071
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai apdrošināšanas stāžā ieskaita laiku, kad saņem atlīdzību par darbspēju zaudējumu

J
jautā:
14. martā, 2024
GINTIJA

Vai darba stāžā tiek ieskaitīts laiks, kad tiek atzīts darbspēju zaudējums un maksāts darbspēju zaudējuma pabalsts, bet cilvēks nestrādā? 

A
atbild:
22. martā, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dace Prenclava, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Tā kā esat minējusi “darbspēju zaudējuma pabalstu”, tad saprotam, ka jautājums ir par atlīdzību saistībā ar darbspēju zaudējumu (turpmāk – atlīdzība), ko piešķir personām, kuras cietušas nelaimes gadījumā darbā vai saslimušas ar arodslimību. Atlīdzību konkrētajām personām piešķir saskaņā ar likuma “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” normām.  

Ministru kabineta 2001. gada 5. jūnija noteikumu Nr. 230 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem” 14.4. punkts paredz, ka par personu ar invaliditāti (cēlonis – nelaimes gadījums darbā vai arodslimība), kura saņem atlīdzību par darbspēju zaudējumu un nav reģistrēta kā darba ņēmējs vai nav obligāti sociāli apdrošināta kā pašnodarbinātais, ne ilgāk kā līdz valsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanai vai valsts vecuma pensijas piešķiršanai (tai skaitā priekšlaikus) tiek veiktas obligātās iemaksas no darba negadījumu speciālā budžeta pensiju apdrošināšanai. Tas nozīmē, ka, piešķirot vecuma pensiju, periods, kurā persona ar invaliditāti nestrādāja un saņēma atlīdzību, tiks ieskaitīts apdrošināšanas stāžā. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas