E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31705
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Grūtniecības uzskaite ārzemēs. Kā nokārtot Latvijas pabalstu saņemšanu?

J
jautā:
06. februārī, 2024
A

Strādāju latviešu kompānijā, maksāju nodokļus Latvijā. Vīrs strādā dāņu kompānijā, Dānijā. Gaidām bērniņu, uzskaitē iestājos Dānijā, jo vēlos dzemdēt bērnu Dānijā un būt kopā ar vīru grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma laikā. Kā pareizi noformēt grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājumu Latvijā, ja uzskaite ir Dānijā un pēc bērna kopšanas atvaļinājuma plānoju turpināt strādāt esošajā darbavietā?
Sapratu, ka divas reizes (pirms un pēc bērna piedzimšanas) jāiesniedz VSAA E116 lapa (kuru aizpildīs dāņu ārsts), lai izmaksātu naudu. Kas man ievadīs Latvijas sistēmā darbnespējas lapu B, lai darba devējs redzētu, ka esmu dekrētā? Ginekoloģe Latvijā apgalvo, ka to nevarēs izdarīt, jo tad man jābūt pie viņas uzskaitē, taču viņa neņem mani uzskaitē, jo plānoju dzemdēt ārzemēs.

A
atbild:
29. februārī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Simona Innus-Pāvelskopa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Santa Galiņa
LV portāls

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Simona Innus-Pāvelskopa norāda, ka gadījumos, kad darbnespējas dokumentu izsniedz cita valsts, tas netiek ievadīts E-veselības sistēmā, tomēr uz šī dokumenta pamata tiek piešķirts maternitātes pabalsts.

“Dānijā izsniegtā darbnespējas lapa vai tai pielīdzinātais dokuments (E116) un aizpildīts iesniegums maternitātes pabalsta saņemšanai jums jāiesniedz VSAA. Darbnespējas dokuments jāiesniedz arī darba devējam. VSAA, pamatojoties uz iesniegumu un saņemtajiem dokumentiem, izvērtēs jūsu tiesības uz maternitātes pabalsta saņemšanu Latvijā,” paskaidro S. Innus-Pāvelskopa.

Dokumentus VSAA varat nosūtīt pa pastu uz adresi: Lāčplēša iela 70A, Rīga, LV-1011 vai elektroniski uz e-pasta adresi: pasts@vsaa.gov.lv, parakstot ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu.

Iesnieguma maternitātes pabalsta piešķiršanai veidlapa pieejama VSAA mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas