E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16646
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ko darīt, ja ir aizdomas, ka kāds izseko darbības datorā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2019
Lita

Man ir aizdomas par to, ka privātā informācija par mani, kas ietver manis apmeklēto tīmekļvietņu sarakstu, kā arī manu e-pasta saraksti, regulāri tiek nodota kādiem ieinteresētiem ziņkārīgiem cilvēkiem. Visvairāk mani uztrauc tas, ka man ir tāda sajūta, ka šie ziņkārīgie cilvēki dalās ar slepeni iegūto informāciju par mani ar cilvēkiem, ar kuriem es kontaktējos darbā. Ja man ir taisnība, tad es pat esmu gatava iesūdzēt tiesā šīs ziņkārīgās un juridiski nekompetentās personas. Es gribu pasargāt savu privāto telpu no svešiem cilvēkiem, bet šajā gadījumā mani īpaši uztrauc tas, ka šīs personas var bezatbildīgi izplatīt slepeno informāciju par mani savu paziņu lokā, kuri savukārt izplata šo informāciju tālāk. Iespējams, tas notiek ar detektīvu biroja starpniecību, bet es uzskatu, ka tas ir manu tiesību pārkāpums, jo šajā situācijā es neesmu nedz šo cilvēku biznesa partnere, nedz radiniece, nedz cita persona, kura varētu būt izsekota ar detektīvu biroja starpniecību. Kur un pie kā es varētu vērsties, lai aizsargātu sevi no šādu ziņkārīgu cilvēku iejaukšanās manā dzīvē? Vai es varu uzzināt, vai esmu izsekota internetā un kas to dara?

A
atbild:
05. jūnijā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

No situācijas apraksta nav skaidrs, vai Jūsu darbības internetā tiek izsekotas darbavietā, vai arī kāds ir piekļuvis informācijai Jūsu personīgajā datorā. Atkarībā no tā mainās iespējamās turpmākās darbības, lai aizsargātu savu personīgo telpu.  

LV portāls jau iepriekš ir sniedzis atbildi uz jautājumiem, vai darba devējs drīkst izsekot darbinieka veiktās darbības darba datorā un kā rīkoties, ja personas dati tiek izmantoti nelikumīgi.  

Jebkurā gadījumā, ja personai ir bažas, ka tā varētu tikt izsekota internetā, personiskas dabas informāciju un saraksti e-pastā un sociālajos portālos vēlams glabāt un veikt no personīgajām ierīcēm, īstenojot regulārus drošības pasākumus. 

Iekārtu (piemēram, datoru) drošības nolūkos ieteicams regulāri skenēt ar antivīrusa programmu, kā arī regulāri mainīt pieejas paroles visiem sociālo tīklu kontiem, tostarp arī e-pastam. Parole pieejai katrai tīmekļvietnei ir jāveido atšķirīga, izmantojot pietiekami sarežģītu simbolu kombināciju, kas neietver personas vārdu, uzvārdu, dzimšanas datumu vai citus viegli uzminamus vārdus, tai jāsastāv vismaz no 8 zīmēm, kas ietver lielos, mazos burtus, speciālos simbolus un skaitļus. Darba e-pastu nav ieteicams sasaistīt ar privāto ierīci, ja netiek izmantots drošs pieslēgums, piemēram, VPN tīkls. Tāpat nekādā gadījumā nedz personīgajam, nedz darba e-pastam nevajadzētu pieslēgties, izmantojot publisko “Wi-Fi”. Tāpat vērts pārskatīt izmantotā interneta pārlūka un sociālo portālu konfidencialitātes un drošības iestatījumus.

Ja Jūsu rīcībā nav pierādījumu, ka personas dati tiek izmantoti pretlikumīgi, nav daudz iespēju, ko varētu darīt. Tehniski ir iespējams noskaidrot, vai konkrētajā iekārtā ir aplikācijas vai programmas, kas veic personas izspiegošanu. Taču, kā LV portālam iepriekš norādīja Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija (CERT.LV), tas nav vienkāršs uzdevums. Piemēram, ja iekārta ir telefons, var skatīties aplikāciju sarakstu un noskaidrot, ko katra no tām dara. Vienlaikus nav izslēgts, ka kaitnieciskā programma maskējas, izliekoties par kādu citu nekaitīgu aplikāciju. Ja iekārta ir dators, noskaidrot šādas darbības varētu būt vēl sarežģītāk. To vēlams uzticēt speciālistam, jo pierādījumu meklēšanas procesā ir svarīgi neko neizdzēst un nesabojāt. Ja izpēte tiek veikta, izmantojot datora diska kopiju (RAM dump) vai telefona satura kopiju, arī tās svarīgi sagatavot pareizi.

Iespējams, noderīgu informāciju gūsiet, iepazīstoties ar Datu valsts inspekcijas sniegto atbildi uz līdzīga rakstura jautājumu: Kaimiņš fotografē un filmē manu īpašumu. Ko paredz likums?

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas