E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14342
Lasīšanai: 4 minūtes
7
7

Kaimiņš fotografē manu ģimeni un īpašumu. Ko paredz likums?

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2018
Oļesja

Labdien! Vēlētos zināt, vai var saukt pie atbildības kaimiņu, kas regulāri fotogrāfē un filmē mūsu ģimeni, bērnus, mani? Nav svarīgi, vai mēs ejam vai braucam. Kur liek uzņemto materiālu, nezinu.

A
atbild:
25. maijā, 2018

Kā norāda Datu valsts inspekcija, Fizisko personu datu aizsardzības likuma (turpmāk – FPDAL) 3. panta trešā daļa noteic, ka šis likums neattiecas uz personas datu apstrādi, ko fiziskās personas veic personiskām vai mājas un ģimenes vajadzībām, un personas dati netiek izpausti trešajām personām. Tādēļ, ja kaimiņa rīcība atbilst abiem iepriekš minētiem nosacījumiem, viņa rīcībā nav saskatāms pārkāpums FPDAL izpratnē.

Arī Vispārīgā datu aizsardzības regula (VDAR) paredz, ka šo regulu nepiemēro personas datu apstrādei, kuru veic fiziska persona tikai personiskām vai mājsaimnieciskām vajadzībām un kura tādējādi nav saistīta ar profesionālu vai komerciālu darbību. Personiski vai mājsaimnieciski pasākumi varētu ietvert korespondenci un adrešu sarakstu turēšanu vai sociālo tīklošanos un tiešsaistes darbības, ko veic saistībā ar šādiem pasākumiem. Tomēr šo regulu piemēro pārziņiem un apstrādātājiem, kas piedāvā līdzekļus [platformas] personas datu apstrādei personiskām vai mājsaimniecības vajadzībām (VDAR 18. apsvērums). Piemēram, tas attiecas uz sociālo tīklu uzturētājiem, dažādu mobilo aplikāciju, mākoņdatošanas un tamlīdzīga veida tīmekļa pakalpojumu sniedzējiem.

Datu valsts inspekcija norāda, ka secināt, vai personas dati tiek izpausti trešajām personām (tātad tiek veikta datu apstrāde), iespējams divējādi. Pirmkārt, saņemot ziņas, kuras kaimiņam pienākumu sniegt datu subjektam uzliek FPDAL 8. panta pirmajā un otrajā daļā noteiktie pārziņa pienākumi gan pašam, gan arī pēc datu subjekta pieprasījuma. Otrkārt, ziņas par personas datu izpaušanu trešajām personām iespējams iegūt arī citā ceļā, saņemot objektīvus šādas izpaušanas pierādījumus, piemēram, publikāciju sociālo tīklu vietnē tīmeklī. 

Datu valsts inspekcija vērš uzmanību, ka personas datu apstrādes gadījumā datu subjektam ir FPDAL noteiktās tiesības, proti, datu subjektam saskaņā ar FPDAL 15. pantu ir tiesības rakstiski pieprasīt pārzinim (kaimiņam) šajā pantā noteikto informāciju, kas saistīta ar datu subjekta personas datu apstrādi, tai skaitā informāciju par personas datu apstrādes pamatojumu un mērķi. Saskaņā ar FPDAL 15. panta trešās daļas 2. punktu datu subjektam ir tiesības pieprasīt pārzinim informāciju par personas datu apstrādes mērķi, tiesisko pamatu un veidu. Piemēram, datu subjektam ir tiesības, pamatojoties uz FPDAL 15. panta trešās daļas 2. punktu, pieprasīt (rakstveidā, nevis mutiski), lai pārzinis (kaimiņš) sniedz Jums informāciju par to, uz kāda tiesiska pamata (norādot konkrētu  FPDAL 7. panta punktu) un ar kādu mērķi viņš veica minēto personas datu apstrādi, kā arī citu interesējošo informāciju. Mutiski izteiktu lūgumu pārziņiem nav pienākums izpildīt.

Savukārt pārzinim (kaimiņam) saskaņā ar FPDAL 15. panta ceturto daļu ir pienākums mēneša laikā no datu subjekta pieprasījuma saņemšanas dienas rakstveidā sniegt datu subjektam tā pieprasīto FPDAL 15. pantā noteikto informāciju.

Ar jautājumu vērsāmies arī pie zvērināta advokāta, kas atzina, ka šāda fotografēšana un filmēšana var tikt uzskatīta par iejaukšanos privātās dzīves telpā, vienlaikus, kamēr Jūsu rīcībā nav pierādījumu, ka personas dati tiek izmantoti pretlikumīgi, nav daudz iespēju, ko varētu darīt. Katrā ziņā, iespējams, ir vērts arī pašiem veikt pārrunas ar kaimiņu par šo jautājumu.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas