E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16475
Lasīšanai: 3 minūtes

Regulējums nepieļauj iepriekš paredzēt nākotnes dividenžu izmaksu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2019
Maijā Zujāne

Nekustamā uzņēmuma izveidošanai paredzēti četri gadi. Vai autoratlīdzība par jaunas nišas atrašanu un izveidošanu, un kreatīvas koncepcijas izstrādāšanu pirms uzņēmuma dibināšanas, ja tā ir ierakstīta statūtos, tiek vai netiek pielīdzināta dividendēm, kas vēl uzņēmuma nekustamā īpašuma tapšanas laikā liek sākt maksāt nodokļus, kādi būtu jāmaksā tikai kopš uzņēmējdarbības uzsākšanas?

A
atbild:
11. martā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Komercdarbību regulē Komerclikums, Civillikums un citi likumi, kā arī Latvijas Republikai saistošās starptautisko tiesību normas. Saskaņā ar Komerclikumu tiek dibināts uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kuram tiek paredzēta darbība attiecīgā tautsaimniecības jomā, t.sk. nekustamā īpašuma jomā, pārtikas u. tml., nevis otrādi.

Komerclikuma 153. panta otrā daļa paredz, ka par mantiskā ieguldījuma priekšmetu [sabiedrībā] nevar būt ne saistības sniegt pakalpojumus vai veikt darbu, ne paredzamā peļņa vai paredzamā darbība sabiedrībā, ne arī paredzamā darba samaksa, honorāri, dividendes un tamlīdzīgi maksājumi, ko dibinātājs vai dalībnieks var saņemt no sabiedrības.

Uzņēmējsabiedrība kļūst par juridisku personu ar tās reģistrēšanas brīdi Uzņēmumu reģistrā, un tikai pēc uzņēmējsabiedrības reģistrēšanas uzņēmējsabiedrība ir tiesīga veikt uzņēmējdarbību. Jebkura uzņēmēja galvenais saimnieciskās darbības mērķis ir gūt peļņu. Peļņu var sadalīt dividendēs vai reinvestēt uzņēmumā, lai nākotnē gūtu peļņu, ko varēs sadalīt, t.i., peļņu var gūt tikai pēc uzņēmējsabiedrības reģistrēšanas Uzņēmumu reģistrā un attiecīgās saimnieciskās darbības veikšanas.

Atbilstoši Komerclikuma 161. panta regulējumam dividendes izmaksā dalībniekam proporcionāli viņam piederošo daļu nominālvērtību summai, dividendes izmaksājamas tikai naudā, pamatojoties uz lēmumu par peļņas sadali.

Tātad uzņēmējdarbības tiesiskais regulējums nepieļauj par kaut kādu darbību veikšanu uzņēmējsabiedrības izveidošanā, nodrošināšanā u. tml. a priori izmaksāt un arī iepriekš paredzēt nākotnes dividenžu izmaksu nedz sabiedrības dalībniekam, nedz arī trešajai personai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas