E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16446
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
3
1
3

Par izīrētāja prasībām un drošības naudu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2019
Dace

Labdien! Īrēju no dzīvokļa īpašnieka dzīvokli, un starp mums noslēgtā līguma 3.4 punkts skan sekojoši: “Īrnieks papildus īres maksai apmaksā komunālos maksājumus un citus ar dzīvokļa ekspluatāciju saistītos maksājumus (apsaimniekošanu, elektrību, ūdeni, apkuri) saskaņā ar saņemtiem ēkas apsaimniekotāja rēķiniem par katru pagājušo mēnesi līdz rēķinā norādītajam datumam.” Ievācoties tika samaksāta drošības nauda 600 eiro apmērā, ko saimnieks tagad, man izvācoties, nevēlas atdot, bet tā vietā izraksta sekojošus gala rēķinus: 1) nekustamā īpašuma nodokļa maksājums, 2) nekustamā īpašuma apdrošināšana, 3) dūmvada tīrīšana (kas vēl nav notikusi, bet ir iekļauta rēķinā), 4) spuldzīšu maiņa, kas netika atzīmēta pieņemšanas-nodošanas aktā. Tāpat esmu konstatējusi, ka RNP rēķinā katru mēnesi ir ticis iekļauts maksājums nākotnes remontdarbu uzkrājumiem (sākotnēji ap 30 eiro mēnesī, tad pēkšņi 70 eiro apmērā), ko pat nebiju pamanījusi. Tā kā saimnieks atsakās atgriezt naudu un uzskata, ka viņa rēķini ir pamatoti, vēlos lietu sniegt tiesā un apstrīdēt. Kuram ir taisnība, un ko no visa šī es varu apstrīdēt un tomēr atgūt? Kāds tam visam ir tiesiskais pamatojums? Paldies!

A
atbild:
15. martā, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kad beidzas īres attiecības, ja ir iemaksāta drošības nauda, izīrētāji nereti meklē dažādus ieganstus, lai šo drošības naudu īrniekam neatmaksātu, skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Šeit pirmkārt ir jāaplūko, vai izīrētāja prasības ir pamatotas. Maksājumu par nekustamā īpašuma nodokli drīkst ieturēt, ja tas līdz šim rēķinos nebija iekļauts. Likuma Par dzīvojamo telpu īri 11. pantā ir noteikts, ka papildus īres maksai proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai kā obligāts veicams nekustamā īpašuma nodokļa maksājums. Savukārt nevar prasīt maksāt par nekustamā īpašuma apdrošināšanu un dūmvada tīrīšanu, kā arī spuldzīšu nomaiņu, ja tas nav minēts īres līgumā.

Tā kā īres līgumā ir ierakstīts, ka īrnieks apmaksā ar mājas apsaimniekošanu saistītos izdevumus, uz to attiecināma arī RNP rēķinos minētā summa par remontdarbu uzkrājuma veidošanu.”

Saskaņā ar likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 12.pantu dzīvojamās telpas īres līguma saistību izpildes nodrošināšanai izīrētājs, slēdzot dzīvojamās telpas īres līgumu, ir tiesīgs prasīt no īrnieka drošības naudas iemaksu, paredzot līgumā tās apmēru, samaksas, dzēšanas un atmaksāšanas kārtību un termiņus.

“Ja īrnieks, īres līgumam izbeidzoties, ir parādā izīrētājam īres maksu vai maksu par pakalpojumiem, kā arī par nodarītajiem zaudējumiem, parāds tiek dzēsts un zaudējumi atlīdzināti no drošības naudas. Ja, dzīvojamās telpas īres līgumam izbeidzoties, drošības nauda līguma saistību izpildes nodrošināšanai netiek izmantota vai tiek izmantota daļēji, tā pilnībā vai tās atlikusī daļa atdodama īrniekam ne vēlāk kā tajā pašā dienā, kad dzīvojamā telpa tiek atbrīvota, ja īres līgumā nav noteikts citādi,” savā komentārā LV portālam norāda zvērināts advokāts Jānis Lapsa. Atbilstoši likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 27. pantam dzīvojamās telpas īrniekam ir tiesības, ja līdzēji nav norunājuši citādi, jebkurā laikā izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, par to mēnesi iepriekš rakstveidā brīdinot izīrētāju.” 

Līgumā var iekļaut arī garāku uzteikuma termiņu, piemēram, trīs mēnešus. “Tādā gadījumā īrniekam pēc uzteikuma iesniegšanas par īrēto dzīvokli jāmaksā īres maksa visus trīs līgumā paredzētos mēnešus arī tad, ja viņš no mājokļa izvācies agrāk. Ja īrnieks īri vairs nemaksā, īpašnieks attiecīgo summu var atskaitīt no iemaksātās drošības naudas, jo viņam ir sagādāti zaudējumi, negūstot nolīgtos ienākumus,” tā J. Lapsa.

Ja šādu papildu apstākļu Jūsu minētajā gadījumā nav, ja pēc pamatoto gala rēķinu nomaksas ir palicis drošības naudas atlikums, saskaņā ar normatīvo aktu regulējumu izīrētājam šī nauda Jums ir jāatdod. Ja viņš to nedara, varat vērsties ar prasības pieteikumu tiesā, taču pirms tam ir ieteicama jurista konsultācija.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas