E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16426
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Ceļu satiksmes negadījums un apdrošināšana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2019
MAREKS

Vēlētos uzzināt: es pirms 10 gadiem iekļuvu avārijā, kurā biju vainīgs. Cieta cilvēks, kas atradās mašīnā. Viņš pret mani nekādu sūdzību necēla, bija apdrošināts. Apdrošināšana no manis gribēja piedzīt 6000 latus par slimnīcas izdevumiem. Es no apdrošinātājiem pieprasīju smalku izklāstu par šiem izdevumiem. Viņi atbildēja, ka neesmu tiesīgs redzēt šādu smalku izklāstu. Pagāja gandrīz 10 gadi, un tagad summa vairs nav 6000 lati, bet vairāk. Vai tas tā var būt?

A
atbild:
18. martā, 2019

OCTA apdrošināšanu regulē speciāls likums – Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likums, savukārt citus veidus – Apdrošināšanas līguma likums (pirms 01.06.2018. likums “Par apdrošināšanas līgumu”). Teikums “Viņš pret mani nekādu sūdzību necēla, bija apdrošināts” neļauj izdarīt konkrētus secinājumus, jo cietušajam jau nav jāvēršas pret vainīgo personīgi.

Tā kā lasītājs norāda, ka bija vainīgs ceļu satiksmes negadījumā, tad cietušajiem (t.sk. pasažieriem) ir tiesības uz atlīdzību, ko garantē atbildīgās personas OCTA polise. Pēc atlīdzības izmaksāšanas apdrošinātājam ir regresa tiesības OCTA likumā noteiktajos gadījumos.

Taču, ja cietušajam pašam bija, piemēram, veselības apdrošināšanas polise, tad viņš varēja pieprasīt atlīdzību par ārstēšanos arī no sava apdrošinātāja. Tādā gadījumā apdrošinātājam, kurš izmaksājis atlīdzību, arī rodas regresa tiesības (likuma “Par apdrošināšanas līgumu” 40. pants) pārņemt apdrošinātā prasības tiesības izmaksātās summas apmērā pret personu, kura ir atbildīga par zaudējumiem.

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 41. pantā ir noteikts, kādos gadījumos apdrošinātājam ir tiesības iesniegt regresa prasību pret transportlīdzekļa vadītāju. Galvenie regresa iemesli ir transportlīdzekļa vadīšana alkoholisko dzērienu iespaidā, ceļu satiksmes negadījuma (CSNg) vietas atstāšana, braukšana bez OCTA u. c.

Apdrošinātājam nav tiesību sniegt detalizētu informāciju par cietušās personas ārstēšanu, jo tajā ir ietverti fiziskas personas sensitīvi personas dati (informācija par personas veselību), kas tiek aizsargāti ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu.

Viens no iemesliem, kāpēc palielinās regresā pieprasāmā summa, ir, ja cietusī persona pēc CSNg turpina ārstēties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 285 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas