E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16343
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Ja par zemes nomas maksu nevar panākt vienošanos, maksu nosaka tiesa

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2019
Daiga

Man ir ģimenē mantots zemes īpašums Rīgā, uz kura daļas atrodas daudzdzīvokļu nams, ar kura apsaimniekotāju pirms daudziem gadiem tiesas ceļā tika atzītas zemes piespiedu nomas attiecības. Katru gadu esmu slēgusi līgumu par zemes nomu ar likumā noteikto % likmi, kura pēdējos gados pakāpeniski samazinājās, bet no 01.05.2019. tiesas ceļā atzīts, samazinājums ir nelikumīgi piemērots. Gatavoju zemes piespiedu nomas līgumu 2019. gadam un vēlos zināt, kādu % likmi piemērot pēc 01.05.2019. Atkal 6% vai jebkādu, par kādu varam vienoties ar apsaimniekotāju? Paldies!

A
atbild:
25. februārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Satversmes tiesa likumu normas, kas nosaka maksimālās zemes nomas maksas pakāpenisku samazināšanu, ir atzinusi par neatbilstošām Satversmei, un tās vairs nebūs spēkā no 2019. gada 1. maija.

Ja Saeima līdz šim datumam nebūs pieņēmusi jaunu regulējumu (kurš būs stājies spēkā), pusēm – dzīvokļu un zemes īpašniekiem – par nomas maksu būs jāvienojas. Ja nevarēs vienoties, abas puses varēs vērsties tiesā, tāpat kā tas ir arī tagad, jo likums paredz vispirms vienošanos par nomas maksu, un tikai tad, ja tāda nav panākama, ir noteikts, kāda var būt maksimālā nomas maksa.

Civillikuma 2120. pants nosaka, ka nomas maksai jābūt patiesai atlīdzībai par lietas lietošanu un tādēļ to nedrīkst nolikt tikai izskata pēc. Savukārt atbilstoši Civillikuma 2123. pantam, ja puses nevar vienoties par atlīdzību, nomas maksas apmēru nosaka tiesa pēc sava ieskata.

Iepriekšējā Saeima sāka izskatīt Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumprojektu. 13. Saeima, pirms turpināt likumdošanas darbu piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanai, vēl rīkos visu ieinteresēto pušu konferenci, lai rastu problēmai pareizāko risinājumu, ko nostiprināt likumos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas