E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16324
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Ja traucē kaimiņu ģeneratora radītais troksnis, jāvēršas pašvaldības policijā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2019
Daiga

Labdien! Kaimiņi (blakus mājā) jau vairākus mēnešus sētā, tuvu pie manas mājas, tur ģeneratoru. Ģenerators darbojas katru dienu, piemēram, no plkst. 9.00 līdz 23.00 vai 24.00. Skaņa ir neciešama. Pat ja logi ir aizvērti, skaņa ir dzirdama (aizmigt nav iespējams, jāgaida, kad šie sadomās izslēgt). Kad logi ir atvērti, lai vēdinātu, vispār nav iespējams normāli dzīvot. Kā rīkoties? Protams, varu katru dienu zvanīt policijai, varbūt tiks izteikts aizrādījums, varbūt uzliks sodu, bet nedomāju, ka situācija mainīsies (blakus mājā dzīvo čigāni, kuri, kā runā, ir parādā par elektrību, tāpēc tā ir atslēgta un uzlikts ģenerators). Kāds būtu risinājums, kur griezties pēc palīdzības? Paldies!

A
atbild:
19. februārī, 2019
Linda Balode
LV portāls
Valsts policija
Līna Kaļķe, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

Trokšņa rādītājus, to piemērošanas kārtību un novērtēšanas metodes nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 16 Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība. To 12. punktā noteikts, ka ar mūzikas atskaņošanu un citu ar sabiedrisko kārtību saistīto trokšņa kontroli nodrošina attiecīgā pašvaldība. Ja traucējuma cēlonis, piemēram, ir kādas personas pastāvīgi radīts troksnis un nav iespējams, pārrunājot ar tā izraisītāju, problēmu novērst, iedzīvotājs ir tiesīgs izsaukt policiju, kura savas kompetences ietvaros izvērtēs konkrēto gadījumu un pieņems atbilstošu lēmumu.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 167. pantu par sabiedriskā miera traucēšanu, kas izpaužas kā necieņa pret sabiedrību vai bezkaunīga rīcība, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, iestāžu, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) vai organizāciju darbu (sīkais huligānisms), paredzēta naudas soda uzlikšana no 70 līdz 500 eiro apmērā. Atbildot uz līdzīgiem e-konsultāciju jautājumiem, secināms, ka pašvaldības policija parasti pirmajā reizē trokšņotājus brīdina, nākamajā soda par sīko huligānismu.

Vienlaikus ģeneratora turēšana pie mājas nav salīdzināma ar, piemēram, klavierspēli vēlā nakts stundā. Tāpēc šādā kontekstā var skatīt arī LAPK 167.1 pantu, kas paredz par jebkāda veida darbību, kas rada troksni un pārsniedz attiecīgajā diennakts stundā noteikto akustiskā trokšņa pieļaujamo normatīvu vai vides trokšņa robežlielumu, fiziskajām personām brīdinājuma izteikšanu vai naudas soda uzlikšanu no 30 līdz 50 eiro apmērā, bet juridiskajām personām naudas soda uzlikšanu no 70 līdz 700 eiro apmērā. Par tādu pašu pārkāpumu, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, paredzēts naudas sods fiziskajām personām no 70 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām – no 700 līdz 4300 eiro.

Ja trokšņošana pēc pirmā brīdinājuma turpinās, iedzīvotājam kārtības sargi jāsauc vēlreiz.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas