E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16208
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Aizdevumu atmaksa

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2019
Edgars

Manā vārdā iegūti kredīti. Persona, kas tos paņēma, vienkārši mani piemānīja. Ir pagājuši četri gadi, kopš es uzzināju par aizdevumiem. Vai policija var palīdzēt? Vai man ir jāatmaksā tie aizdevumi? Ja es uzrakstu iesniegumu, vai atbildētājs zinās par mani? Dzīvoklis netiks nodedzināts? Cilvēki ir dažādi. Vai mani aizsargāt vairs nav policijas pienākums?

A
atbild:
07. martā, 2019

Jūsu uzdotā jautājuma kontekstā ir jāvērtē, vai kredīti Jūsu vārdā ir piešķirti likumīgi. Tā kā nav informācijas par šiem darījumiem un to tiesiskumu, nav iespējams darījumus komentēt. Lai vērtētu darījumu spēkā esamības faktu, ir jāvērtē visas tiesiska darījuma sastāvdaļas, tai skaitā viltus, maldība vai spaidi. Saskaņā ar Civillikuma 1440. pantu darījumi, kas panākti ar viltu, maldību vai spaidiem, būtu atzīstami par spēkā neesošiem. Attiecīgi krāpniecisku darbību rezultātā piemērojamas būtu Krimināllikuma 177. panta normas.

Lai konstatētu, vai attiecīgajā situācijā ir iesaistāmi tiesībsargājošie orgāni, ir jāvērtē noziedzīga nodarījuma sastāva esība, t.i., vai attiecīgajās darbībās ir noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes, vai arī šis gadījums ir vērtējams kā civiltiesiska rakstura strīds, kas risināms civiltiesiskā kārtībā.

Savukārt par iespējamiem draudiem un to mazināšanas iespējām paskaidrojam, ka reālu draudu pastāvēšanas gadījumā jums ir tiesības vērsties tiesībsargājošās institūcijās ar attiecīgu motivētu iesniegumu. Reālu draudu pastāvēšanas gadījumā atkarībā no situācijas būtu iespējas piemērot Krimināllikuma 132. panta “Draudi” vai 132.1 panta “Vajāšana” normas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas