E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16160
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Saimnieciskās darbības noteikšana PVN likuma izpratnē ir atšķirīga

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2019
Oskars

Labdien! Situācija sekojoša: es kā fiziska persona (neesmu reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs, PVN maksātājs utt.) 2018. gada laikā no sev piederoša meža sagatavoju un pārdevu kokmateriālus 2 firmām, PVN maksātājiem. Kokmateriālu pārdošanas kopsumma ir vairāk nekā 50 000 EUR, un samaksa par kokmateriāliem tika veikta, sastādot vairākus kokmateriālu iepirkuma aktus, kā arī ieturot 5% IIN. Vai man šajā situācijā ir jāmaksā valstij PVN par summu, kas pārsniedz 40 000 EUR? Vai šādu kokmateriālu pārdošanu var uzskatīt par sistemātisku darbību (PVN likuma interpretācijā) tikai tādēļ, ka sastādīti vairāki iepirkuma akti dažādā kokmateriālu sortimenta un garā izstrādes termiņa dēļ? IIN likuma 11. panta 1.4 daļā rakstīts, ka fiziskās personas ienākuma gūšana no kapitāla un ienākuma gūšana no fiziskās personas īpašumā esoša augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas nav kvalificējama par saimniecisko darbību, ja izdevumi, kas saistīti ar šā ienākuma gūšanu, nav atzīti par saimnieciskās darbības izdevumiem. Kā tad īsti ir? Ir man jāmaksā PVN vai nav, jo darījumiem PVN netika piemērots un 40 000 EUR summa tika pārsniegta? Kā tagad rīkoties? Paldies par atbildi!

A
atbild:
22. janvārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tā ir specifiska situācija, un, kā tagad rīkoties, Jums jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā, jo nodokļus piemēro, pamatojoties uz konkrētiem darījumu datiem.

Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadaļā (https://www.vid.gov.lv/lv/nodokli> https://www.vid.gov.lv/lv/node/36> https://www.vid.gov.lv/lv/informativie-un-metodiskie-materiali> https://www.vid.gov.lv/sites/default/files/pvn_iin_komaterialiem.pdf) ir pieejams plašs metodiskais materiāls “Par nodokļu piemērošanu fizisko personu veiktajiem darījumiem ar kokmateriāliem”. Tajā ir skaidrojums par PVN piemērošanu, kā arī daudzi piemēri dažādām situācijām.

Ieskatam daļa no VID informācijas.

Ja fiziska persona veic kokmateriālu piegādes vai sniedz ciršanas tiesību piešķiršanas pakalpojumus, tad tai var rasties pienākums reģistrēties VID pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) maksātāju reģistrā un/vai nomaksāt PVN valsts budžetā.

Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē jebkura sistemātiska, patstāvīga darbība par atlīdzību (tai skaitā jebkuru ražotāju, tirgotāju vai pakalpojumu sniedzēju darbība, lauksaimnieciska darbība) ir saimnieciskā darbība, un tās ietvaros iekšzemē veiktā preču piegāde (kokmateriālu pārdošana) un pakalpojumu sniegšana (ciršanas tiesību piešķiršanas pakalpojums) par atlīdzību ir ar PVN apliekami darījumi.

Līdz ar to, ja fiziska persona 12 mēnešu periodā sistemātiski par atlīdzību (vismaz divas reizes 12 mēnešu periodā, kas nav saistīts ar kalendāro gadu, bet var sakrist) veic kokmateriālu piegādes vai sniedz ciršanas tiesību piešķiršanas pakalpojumus, tad Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē šī fiziskā persona veic saimniecisko darbību. Atsevišķos gadījumos arī vienu kokmateriālu piegādi var uzskatīt par darījumu, kas tiek veikts saimnieciskās darbības ietvaros, ja tiek veiktas sistemātiskās darbības (piemēram, meža izstrāde, kokmateriālu sagatavošana), lai nodrošinātu šo vienu kokmateriālu piegādi.

Saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likumā noteikto fiziskai personai, kura veic saimnieciskās darbības ietvaros ar nodokli apliekamus darījumus, t.i., veic vismaz divas kokmateriālu piegādes vai sniedz ciršanas tiesību piešķiršanas pakalpojumus, ir jāreģistrējas VID PVN reģistrā pirms šo darījumu veikšanas, tomēr minētajā likumā ir iestrādāta norma, kas paredz tiesības iekšzemes fiziskai personai nereģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā, ja kopējā ar nodokli apliekamo darījumu vērtība jebkurā 12 mēnešu periodā (nav saistīts ar kalendāra gadu, bet var sakrist) nav pārsniegusi 40 000 eiro (līdz 2017. gada 31. decembrim – 50 000 eiro). Tas nozīmē, ka šīm fiziskām personām, pārdodot kokmateriālus vai sniedzot ciršanas tiesību piešķiršanas pakalpojumus, jāseko, kad tiek pārsniegts minētais slieksnis.

Fiziskas personas – iekšzemes nereģistrēti nodokļa maksātāji – līdz sekojošā mēneša 15. datumam, kad ir pārsniegts noteiktais slieksnis – 40 000 eiro, iesniedz VID iesniegumu reģistrācijai VID PVN maksātāju reģistrā.

Iekšzemes fiziskai personai, kura vienu reizi 12 mēnešu laikā ir veikusi vienu darījumu, kas nav saistīts ar saimniecisko darbību, bet kura rezultātā pārsniegts noteiktais reģistrācijas slieksnis – 40 000 eiro (līdz 2017. gada 31. decembrim – 50 000 eiro), nav jāiemaksā budžetā PVN no summas, kas pārsniedz reģistrācijas slieksni – 40 000 eiro.

Savukārt, ja iekšzemes fiziska persona 12 mēnešu laikā ir veikusi vienu darījumu, kura rezultātā pārsniegts noteiktais reģistrācijas slieksnis, un šajā darījumā ir saskatāmas saimnieciskās darbības pazīmes, tad minētā persona aprēķina PVN no darījuma vērtības, kas pārsniedz reģistrācijas slieksni (aprēķināto PVN iekļaujot darījuma vērtībā). PVN aprēķina par to taksācijas periodu, kad šī summa pārsniegta, un iemaksā budžetā līdz taksācijas periodam sekojošā mēneša 20. datumam.

Iekšzemes fiziskai personai ir tiesības reģistrēties Valsts ieņēmumu dienesta PVN maksātāju reģistrā arī uz noteiktu laiku (darījuma brīdi vai ilgāku periodu, ja šī persona plāno veikt vairākus darījumus noteiktā laika periodā).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas