E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1610
Lasīšanai: 3 minūtes
3
1
3
1

Īpašuma pārrakstīšana sievai

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2012
Kristina

Labdien. Ja vīrs vēlas pārrakstīt uz sievas vārdu pusi no dzīvokļa, kā to pareizi noformēt, kur jāgriežas un cik tas varētu maksāt?

A
atbild:
27. novembrī, 2012
Lolita Lūse
LV portāls

Lai pārrakstītu nekustamo īpašumu vai tā daļu, ir nepieciešams pamats, piemēram, pirkuma līgums, dāvinājuma līgums vai maiņas līgums. Pieņemot lēmumu dāvināt nekustamu īpašumu, darījuma puses vienojas par dāvinājuma līguma noslēgšanas formu. Iespējami trīs varianti. Ja dāvinājuma līgumu slēdz kā notariālo aktu, darījuma pusēm jāvēršas pie zvērināta notāra, kurš sagatavo līguma projekta tekstu un saskaņo to ar darījuma pusēm. Otrais variants: ja dāvinājuma līgumu slēdz privāta dokumenta formā, uz kura tiek apliecināts darījuma pušu parakstu īstums, darījuma pusēm jāsagatavo līguma projekta teksts un jāvēršas pie zvērināta notāra. Bet  darījuma puses var izvēlēties arī trešo variantu un slēgt dāvinājuma līgumu privātā kārtā, līguma slēgšanas procesā neiesaistot zvērinātu notāru.

Ar nekustamo īpašumu saistīto tiesību nostiprināšanai zemesgrāmatā zemesgrāmatu nodaļā atbilstoši nekustamā īpašuma atrašanās vietai jāiesniedz nostiprinājuma lūgums. Ja dāvinājuma līgums tiek slēgts kā notariāls akts, tad nostiprinājuma lūgumu var sagatavot darījuma puses, neiesaistot zvērinātu notāru. Šajā gadījumā nostiprinājuma lūguma atbilstību Zemesgrāmatu likuma prasībām pārbaudīs un atbilstošu apliecinājumu izdarīs zemesgrāmatu nodaļas darbinieks, kad nostiprinājuma lūgums tiks iesniegts zemesgrāmatu nodaļā.

Ja dāvinājuma līgums tiek slēgts iepriekš nosauktajā otrajā vai trešajā variantā, tad nostiprinājuma lūdzējam (lūdzējiem) jāvēršas pie zvērināta notāra, lai zvērināts notārs sagatavotu nostiprinājuma lūgumu. Šajā gadījumā nostiprinājuma lūgumu paraksta puses zvērināta notāra klātbūtnē. Novados, kuros nav teritoriālo vienību, novadu pagastos un novadu pilsētās, ja tajās nav notāra, nostiprinājuma lūgumu notāra vietā var sagatavot bāriņtiesa.

Pirms nostiprinājuma lūguma iesniegšanas zemesgrāmatu nodaļā nostiprinājuma lūdzējam (lūdzējiem) jāsamaksā kancelejas nodeva un valsts nodeva. Par īpašumtiesību pārreģistrāciju būs jāmaksā Ls 15 kancelejas nodeva (ja vēlas saņemt zemesgrāmatas apliecību) un valsts nodeva, kas šajā gadījumā būs  0,5% no darījuma vērtības (tā varētu būt kadastrālā vērtība), bet ne vairāk kā 1000 latu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas