E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16081
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja nopirkta zeme, uz kuras atrodas ēka ar nenosakāmu piederību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2019
santa

Ir nopirkta zeme, uz kuras atrodas ēka ar nenoskaidrotu piederību, kura nekur nav figurējusi papīros. Kā kļūt par īpašnieci? 

A
atbild:
01. februārī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ieva Timermane, zvērināta advokāte

Ēka, kas saistīta ar zemi (kurai ir pamati), atbilstoši Civillikuma  968. panta nosacījumiem atzīstama par tās daļu. Un viss, kas zemes īpašniekam šādā  gadījumā teorētiski būtu jāveic, ir būves pirmreizējā uzmērīšana un būvprojekta izstrāde, kas uzsākama ar būvatļaujas saņemšanu un noslēdzas ar ēkas nodošanu ekspluatācijā. Gadījumā, ja ēkas nodošanai ekspluatācijā pēc būvatļaujas saņemšanas ir kādi šķēršļi, var saņemt izziņu par būvi un to var ierakstīt zemesgrāmatā arī kā jaunbūvi.

 

Ievērojot Civillikumā noteikto pienākumu atlīdzināt citām personām nepieciešamos izdevumus (CL 968., 969., 970., 973. p.) tur norādītos gadījumos, kad tās veikušas būvniecību uz svešas zemes, kā arī likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 13. pantā, 14. pantā paredzētos izņēmuma gadījumus, kad uz svešas zemes esošas ēkas atzīstamas par atsevišķu īpašuma objektu (tādu, uz kuru zemes īpašnieks nevar pretendēt kā uz zemes gabala daļu), kas biežāk dabā sastopami kā līdz 1992. gada 1. septembrim īpašumā iegūtas celtnes un privatizēti būvobjekti, saprātīgi būtu saņemt detalizētu konsultāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas