E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15997
Lasīšanai: 2 minūtes
23
23

Sods par ceļu satiksmes negadījuma vietas pamešanu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2019
Niklavs

Sveiki! Braucot ārā no sētas (ne savas), aizķēru stabu un pametu negadījuma vietu, piemēroja 4 soda punktus. Jautājums: vai ir piemērots pareizs soda punktu skaits?

A
atbild:
03. janvārī, 2019
Linda Balode
LV portāls

Transportlīdzekļa vadītājam vienmēr ir jāievēro Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) prasības.

Proti, CSN 39. punkts nosaka transportlīdzekļa vadītāja rīcību pēc ceļu satiksmes negadījuma: “Ja ceļu satiksmes negadījumā ir cietuši cilvēki vai nodarīti bojājumi trešās personas mantai, kā arī tad, ja transportlīdzekļiem radušies bojājumi, kuru dēļ ar tiem nevar vai tiem aizliegts braukt, transportlīdzekļa vadītājs: (..) par ceļu satiksmes negadījumu paziņo policijai un, ja nepieciešams, glābšanas dienestam un tālāk rīkojas pēc to norādījumiem.”

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.16 panta piektajā daļā par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu paredzēts velosipēda un mopēda vadītājam naudas sods no 7 līdz 55 eiro, cita transportlīdzekļa vadītājam – 70–700 eiro un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšana uz laiku no trim mēnešiem līdz diviem gadiem vai bez transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanas.

Vienlaikus Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 551 Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi 1. pielikuma 106. punkts par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu pēc ceļu satiksmes negadījuma, pārkāpjot noteikto kārtību, paredz 0 vai 4, vai 8 pārkāpumu uzskaites punktu piemērošanu.

Saskaņā ar minētajiem MK noteikumiem par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu 8 pārkāpumu uzskaites punktus piešķir, ja ceļu satiksmes negadījumā ir cietuši cilvēki, 4 pārkāpumu uzskaites punktus piešķir, ja ceļu satiksmes negadījumā ir iesaistīts arī cita transportlīdzekļa vadītājs, pārējos (iepriekš neminētos) gadījumos, kad noticis ceļu satiksmes negadījums, pārkāpumu uzskaites punktus nepiešķir.

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas