E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15869
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Lai sāktu savu biznesu, uzņēmums jāreģistrē UR

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2018
Andris

Sveiki! Vēlos sākt savu biznesu komercpārvadājumu jomā, īsti nezinu, ar ko sākt, kur griezties un vai ir vajadzīgs noteikts sākuma kapitāls. Kam jābūt, lai atvērtu savu IU?

A
atbild:
18. decembrī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Kārlis Zunde, zvērināts advokāts

Visdrīzāk, jautātājs bija domājis komercdarbības formu – individuālais komersants (IK), nevis individuālais uzņēmums (IU). Proti, komercdarbības forma, kas neprasa lielus sākotnējos kapitālieguldījumus – pamatkapitāla iemaksu.

Individuālais komersants ir fiziskā persona, kura kā komersants ierakstīta komercreģistrā. Proti, fiziskā persona Jānis var tikt ierakstīta Komercreģistrā kā IK “ABC” vai tml. Un visus darījumus, ko persona slēgs savas komercdarbības ietvaros, viņa var slēgt kā IK “ABC”.

Taču uzmanība ir vēršama uz apstākli, ka fiziskai personai, darbojoties kā individuālajam komersantam, saglabājas pilna atbildība par visām saistībām, kas izriet no IK veiktajiem darījumiem. Proti, fiziskās personas atbildība (par parādiem) nekādā veidā nav ierobežota – fiziskā persona atbildēs ar visu savu personīgo mantu par IK parādiem.

Kapitālsabiedrības (SIA vai AS) gadījumā dalībnieku atbildība ir ierobežota ar nošķirto un kapitālsabiedrības pamatkapitālā ieguldīto naudu (pamatkapitālu) un par parādiem atbildēs tikai pati sabiedrība ar savu mantu.

Uzņēmuma reģistrācija (vienalga, vai tas būtu IK, SIA vai AS) jāpiesaka Uzņēmumu reģistrā (UR). Uzņēmumu reģistra mājaslapā ir atrodama diezgan plaša informācija par šiem jautājumiem. Tāpat var uzmeklēt juristu, kurš specializējas šajos jautājumos, un saņemt viņa konsultāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas