E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15848
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Donora tiesības uz brīvu dienu, ja asins nodošana atcelta

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2018
Eriks

Labdien! Vēlējos nodot asinis, bet mans hemoglobīna līmenis bija zems, saņēmu izziņu par asins nodošanas atcelšanu. Vēlējos to izmantot vienas dienas atvaļinājumam darbavietā, bet darbā doto iesniegumu nepieņēma – jo asins nodošana tika atcelta, kas tiek minēts izrakstā no donoru centra. Gribēju uzzināt, vai darba devējs var nepieņemt vai noraidīt doto izziņu, ja pie tās pieliek iesniegumu par ikgadēju papildatvaļinājumu (sakarā ar DL 74. pantu)? Paldies!

A
atbild:
17. decembrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Asinsdonora tiesības uz atpūtas dienu pēc asins nodošanas ir noteiktas Darba likuma 74. pantā.

Pirms došanās uz asins nodošanas iestādi darbiniekam ir pienākums par to darba devēju informēt, lai iestādē pavadītais laiks tiktu ieskaitīts kā attaisnots.

Jūsu sniegtais situācijas apraksts liecina, ka asins nodošana iestādē nenotika Jūsu veselības stāvokļa dēļ. Par šo faktu iestāde Jums izsniedza izziņu iesniegšanai darba devējam. Tādējādi izziņa attaisno darba kavējumu – asins nodošanas iestādē pavadītās stundas.

Tomēr darba devējam nav pienākuma par to Jums piešķirt apmaksātu atpūtas dienu. Darba likums paredz, ka apmaksāta atpūtas diena darbiniekam pienākas pēc asins nodošanas, ko apliecina iestādes izziņa.

Turklāt par atpūtas dienas piešķiršanu ar darba devēju vienojas (DL 74. panta sestā daļa), iesniedzot iesniegumu. Proti, darbinieks nevar vienpersoniski izlemt, kad izmantos atpūtas dienu. Darba devējs ir tiesīgs atstāt iesniegumu bez virzības.

Vairāk par donora tiesībām lasiet skaidrojumā Asins donora tiesības un iespējas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 63 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas