E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15831
Lasīšanai: 5 minūtes
1
2
1
2

Uzvārdu kāzu dienā var nemainīt

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2018
Sandra

Labdien! Dzīvoju Londonā, bet precēšos februārī Latvijā ar savu dzīvesbiedru, kurš ir Anglijas pilsonis. Laulība tiks slēgta pie garīdznieka. Esam iesnieguši nepieciešamos dokumentus dzimtsarakstu nodaļā un ieguvuši dzimtsarakstu nodaļas izziņu. Pildot formas dzimtsarakstu nodaļā, norādīju, ka mans uzvārds pēc laulībām būs mana vīra uzvārds. Pēc kāzām lidosim atpakaļ uz Londonu, un es vēlējos uzzināt, vai mana pašreizējā pase (kurā ir mans vecais uzvārds) būs vēl derīga ceļošanai. Vai ir iespējams oficiāli veikt uzvārda un pases maiņu Latvijas konsulārajā nodaļā Anglijā pēc laulībām, vai arī automātiski pēc laulības slēgšanas mana tagadējā pase uzreiz kļūs nederīga ceļošanai? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
12. decembrī, 2018
Linda Balode
LV portāls

Saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likuma 16. pantu personu apliecinošs dokuments ir lietošanai nederīgs, ja mainījies personas uzvārds. Ja laulātie kāzu dienā maina uzvārdu, pase vai eID kļūst nederīga līdz ar laulības reģistrācijas brīdi, un šādu dokumentu izmantot nedrīkst.

Ja uz Angliju iecerēts doties uzreiz pēc svinīgās ceremonijas, prātīgāk būtu uzvārda maiņu kāzu dienā neveikt, lai neradītu sev liekas problēmas. Proti, jaunlaulātajiem jāpaliek savā uzvārdā, jo jaunu personu apliecinošu dokumentu uzreiz saņemt nevar, savukārt ar dokumentu, kurā norādīts pirmslaulības uzvārds, ceļot nedrīkst. Šis dokuments ir nederīgs, un par tā lietošanu var administratīvi sodīt.

Savukārt, ja Jūs uz Angliju nedodaties uzreiz pēc ceremonijas, ātrākais laiks, kādā var saņemt jaunu personu apliecinošu dokumentu, ir divas darbdienas. Jaunlaulātajiem dokumentu saņemšana paātrinātā kārtībā izmaksā lētāk. Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 133 Noteikumi par valsts nodevu par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu 9. punktu par personu apliecinoša dokumenta izsniegšanu divu darbdienu laikā ir noteikti valsts nodevas atvieglojumi, ja persona mainījusi uzvārdu, noslēdzot laulību.

Ja persona, noslēdzot laulību, mainījusi uzvārdu un 30 dienu laikā pēc laulības noslēgšanas iesniegusi dokumentus personu apliecinoša dokumenta izsniegšanai, valsts nodeva par pases izsniegšanu 2 darbdienu laikā ir 28,46 eiro, eID kartes izsniegšanu 2 darbdienu laikā – 14,23 eiro.

Savukārt, ja persona, noslēdzot laulību, izvēlēsies neiegūt laulātā uzvārdu un vēlēsies to iegūt pēc šīs laulības noslēgšanas, tad uzvārda maiņa būs jāveic saskaņā ar Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta pirmo daļu. Šādā gadījumā par uzvārda maiņu maksājama valsts nodeva, kas saskaņā ar minētā likuma 9. panta pirmo daļu ir 71,14 eiro.

Neatkarīgi no tā, vai uzvārds mainīts kāzu dienā vai pēc kāda laika, personas pienākums ir 30 dienu laikā no uzvārda maiņas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) iesniegt MK noteikumu Nr. 134 “Personu apliecinošu dokumentu noteikumi” 22. un 23.punktā minētos dokumentus jaunas pases un/vai eID saņemšanai, kā arī samaksāt valsts nodevu.

Ārlietu ministrijas mājaslapā norādīts, ka saskaņā ar Konsulārās palīdzības un konsulāro pakalpojumu likumu Latvijas vēstniecība Londonā sniedz konsulāros pakalpojumus pasu, izziņu izprasīšanas, notariālo darbību un citos administratīvos jautājumos tikai personām, kuras norādījušas Iedzīvotāju reģistrā, ka dzīvo Apvienotajā Karalistē. Tāpat tajā teikts, ka apmeklētājus konsulārajā nodaļā pieņem tikai pēc iepriekšēja pieraksta. Savukārt pieraksta apmeklējuma laiks ir atkarīgs no Konsulārās nodaļas noslodzes. Rinda apmeklējumam vasaras sezonā var būt līdz pat diviem mēnešiem pēc pieteikšanās. Savukārt jaunos personu apliecinošos dokumentus persona saņem pa pastu parastā kārtībā 5 nedēļu laikā (88,46 eiro), bet steidzamā kārtībā 3 nedēļu laikā (116,91 eiro).

Konsulārās nodaļas adrese: “The Grove House” 248A Marylebone Road (ieeja no Lisson Grove), London, NW1 6JF, United Kingdom (skatīt kartē). Tuvākās metro/dzelzceļa stacijas: Baker Street, Marylebone, Edgware Road.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas