E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15705
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Vai piekrišana personas datu apstrādei var būt mutiska

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2018
Ieva

Labdien! Ja cilvēks ir oficiāli reģistrējies VID kā fotogrāfs un sniedz fotogrāfa pakalpojumus, kāda piekrišana ir nepieciešama, lai viņš atsevišķas bildes (reklāmas nolūkos, lai piesaistītu turpmākos klientus) publicētu “Facebook” vai īpaši izveidotā mājaslapā? Vai pietiek, ka attēlā redzamais vienkārši mutiski piekrīt, vai arī nepieciešama kāda rakstiska atļauja?

A
atbild:
22. novembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Tā kā aprakstītajā situācijā personas datu apstrāde tiek veikta komerciālos nolūkos (pakalpojuma reklāmai), datu pārzinim (fotogrāfa pakalpojuma sniedzējam), veicot personas datu apstrādi, ir jāievēro Vispārīgās datu aizsardzības regulas 6. panta 1. punktā noteiktais, proti, apstrāde ir likumīga tikai tādā apmērā un tikai tad, ja ir piemērojams vismaz viens no 6. panta pirmajā punktā minētajiem pamatojumiem:

  • [datu subjekta] piekrišana;
  • līguma izpilde;
  • juridisks pienākums;
  • sabiedrības intereses;
  • vitālo interešu aizsardzība;
  • leģitīmo interešu ievērošana.

Šajā gadījumā, visticamāk, runa ir par datu subjekta piekrišanu. Regula neprecizē, kādā formā ir jāsniedz piekrišana savu datu apstrādei, tāpēc nav izslēgts, ka tā tiek dota mutiski. Piekrišana ir uzskatāma par derīgu, ja tās pieprasījumā izmantota skaidra un vienkārša valoda, tā ir dota brīvi, apzināti, konkrētiem nolūkiem un aktīvas rīcības rezultātā, ir nepārprotama un to iespējams atsaukt, piemēram, jebkurā brīdī lūdzot izņemt konkrētas personas attēlu no pakalpojuma sniedzēja mājaslapas. Datu pārzinim, kas publicē fotogrāfijas un video savā mājaslapā vai uzņēmuma profilā sociālajā tīklā, pašam jāizvērtē, vai ar mutisku piekrišanu būs pietiekami, lai vajadzības gadījumā spētu pierādīt, ka tā tika saņemta un ir derīga.

Te jāuzsver, ka regulas 13. pants paredz personas, kuras dati tiek apstrādāti, (datu subjekta) tiesības saņemt saprotamu informāciju par to, kas apstrādā viņas personas datus, kādā veidā un kādiem nolūkiem.

Plašāk LV portāla skaidrojumā Piekrišana personas datu apstrādei un e-konsultācijā Vai nepieciešama piekrišana kāzu viesu fotografēšanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas