E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15697
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2
2
2

Īpašuma dalīšana pie laulības šķiršanas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2018
Vineta

Labdien! Ir pienācis laiks šķirties, bet nezinu, kā pareizi rīkoties. Kad sāku kopdzīvi ar savu vīru, nolēmām celt māju uz manas mammas īpašuma. Protams, lai viss būtu kārtībā ar dokumentiem, mamma īpašumu pārrakstīja uz mana vārda (tobrīd vēl nebiju precējusies ar savu vīru). Vīrs tolaik bija galvenais kredīta ņēmējs, bet es gāju kā galvotāja. Vai ir iespēja, ka vīrs pie šķiršanās prasa daļu no šīs mājas? Un kā ātrāk izšķirties no terorista, kurš katru dienu nāk no darba dzēris un mani pazemo ar visādiem vārdiem, pat mūsu dēla priekšā (12 gadi)? Man ir vairāki ieraksti – gan kad viņš zvana un mani nomelno, gan balss ieraksti, kur viņš psiholoģiski ietekmē. Teicu, ka laiks šķirties, bet viņš uzreiz ķeras pie kakla, dēlam bija jāiejaucas.

A
atbild:
29. novembrī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Ja laulātie par laulības šķiršanu nevar vienoties, tad laulību var izšķirt prasības kārtībā tiesā. Saskaņā ar Civillikuma 69. pantu laulību var šķirt tad, ja laulība ir izirusi. Laulība ir uzskatāma par izirušu, ja nepastāv laulāto kopdzīve un nav vairs sagaidāms, ka laulātie to atjaunos (Civillikuma 71. pants). Savukārt Civillikuma 73. pants noteic, ka laulātie dzīvo šķirti, ja viņiem nav kopīgas saimniecības un viens no laulātajiem noteikti negrib to atjaunot, noliedzot laulības kopdzīves iespējamību. Kopīga saimniecība var nepastāvēt arī tad, ja laulātie šķirti dzīvo kopīgā dzīvoklī. Atbilstoši Civillikuma 74. pantam, ja laulātie dzīvo šķirti mazāk nekā trīs gadus, tiesa laulību var šķirt tikai tādā gadījumā, ja: 1) laulības iziršanas iemesls ir laulātā fiziska, seksuāla, psiholoģiska vai ekonomiska vardarbība pret laulāto, kas pieprasa laulības šķiršanu, vai pret viņa bērnu vai laulāto kopīgo bērnu; 2) viens laulātais piekrīt otra laulātā prasībai šķirt laulību; 3) viens no laulātajiem uzsācis kopdzīvi ar citu personu un šajā kopdzīvē ir piedzimis bērns vai ir gaidāma bērna piedzimšana.

Lietas izskatīšanas kārtību tiesā nosaka Civilprocesa likums, kura 238. pants paredz, ka lietā par laulības šķiršanu prasījumi, kas izriet no ģimenes tiesiskajām attiecībām, izspriežami vienlaikus. Šādi prasījumi cita starpā ir strīdi par laulāto mantas dalīšanu. Prasībās par laulības šķiršanu Civilprocesa likums 30.5 nodaļā noteiktajā kārtībā pieļauj prasīt arī pagaidu aizsardzību pret vardarbību.

Laulāto mantas dalīšanas jautājumos jāņem vērā tiesu prakse, atbilstoši kurai ar kredīta līgumu noteiktās solidārās saistības pret banku nenozīmē, ka nekustamais īpašums būs atzīstams par laulāto kopmantu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas