E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15696
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Konta apķīlāšana Pasta norēķinu sistēmā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2018
Jānis

Sveiki! Meklēju atbildi Jūsu portālā uz manis interesējošo jautājumu, bet atrastā atbilde nevieš skaidrību:
12. jūlijā, 2017., Ģirts Jirgensons, jurists: “Situācija ar konta apķīlāšanu Latvijas Pasta norēķinu sistēmā ir citāda nekā konta apķīlāšana kredītiestādē (bankā), jo faktiski tādā gadījumā naudas līdzekļi minimālās mēneša darba algas apmērā netiek saglabāti. Tas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 599. panta. nosacījumiem.”

Centos izprast Civilprocesa likuma 599. pantu, kā arī citus pantus, bet tik un tā negribu piekrist Ģirta atbildei.

Man no PNS konta oktobrī tika ieturēti 15,00 EUR. Jā, esmu grēcinieks, ir parādi. Bet kā tad ar neapliekamo minimumu 430,00 EUR apmērā? Es saņemu tikai 3. grupas invaliditātes pabalstu – 73,00 EUR. Man nav citu ienākumu. Tie arī nav uzturlīdzekļu parādi.

Pēc Civillikuma procesa es sapratu, ka šis pabalsts ir pielīdzināms darba samaksai. Tātad 430,00 EUR man ir tiesības izņemt no PNS konta katru mēnesi.

Lai noskaidrotu, kurš ZTI tieši ir veicis piedziņu, man atkal ir jāmaksā zināma summa PNS.


A
atbild:
05. decembrī, 2018

Jā, attiecībā uz konta apķīlāšanu Pasta norēķinu sistēmā saistībā ar parādu piespiedu piedziņu nostādne ir mainījusies. Konts tiek apķīlāts tāpat kā kredītiestādē, un tas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 5991. pantu:

Vēršot piedziņu uz parādnieka naudas līdzekļiem kredītiestādē vai pie cita maksājumu pakalpojumu sniedzēja, tiesu izpildītājs sagatavo un nosūta kredītiestādei vai citam maksājumu pakalpojumu sniedzējam rīkojumu par naudas līdzekļu apķīlāšanu rīkojumā norādītajā apmērā. Rīkojumu saskaņā ar kontu reģistra ziņām par parādnieka atvērtajiem kontiem nosūta attiecīgajai kredītiestādei vai maksājumu pakalpojumu sniedzējam.

Šā panta pirmajā daļā minētajā rīkojumā tiesu izpildītājs attiecībā uz parādnieku – fizisko personu – vienai no kredītiestādēm vai maksājumu pakalpojumu sniedzējiem norāda šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteikto ierobežojumu (proti, tiek saglabāti naudas līdzekļi minimālās algas apmērā).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas