E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15635
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzvārda maiņa laulības šķiršanas gadījumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. novembrī, 2018
Andris

Labdien! Ja pie laulības šķiršanas laulātais iebilst pret uzvārda paturēšanu, vai pēc laulības apliecības saņemšanas es varu iesniegt iesniegumu, ka vēlos tādu uzvārdu kā bērniem, no kuriem viens nav dzimis laulībā, bet otrs ir? Esmu abu bērnu bioloģiskais tēvs. Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
16. novembrī, 2018
Signe Krūzkopa
LV portāls

Atsevišķās situācijās viens no laulātajiem bijušajam dzīvesbiedram var liegt saukties laulībā iegūtajā uzvārdā. Civillikuma 82. pantā minēts – pēc otra laulātā lūguma tiesa, ja tas neaizskar bērna intereses, var liegt laulātajam, kurš veicinājis laulības iziršanu, saukties laulībā iegūtajā uzvārdā.

Šo jautājumu var izlemt tikai tiesa, ja laulātie pie šķiršanās nevar vienoties, ņemot vērā visus argumentus un pierādījumus. Ja laulātajiem ir kopīgi nepilngadīgi bērni, tad šo jautājumu tiesa skata kopsakarā ar bērna interesēm. Ja laulība ir jau šķirta, tad pēc tam bijušajam laulātajam likums nedod tiesības šādu prasību izvirzīt. Tas nozīmē, ka šo jautājumu lemj, tikai šķirot laulību. Ja laulību šķir pie notāra, tad laulātie par turpmāko uzvārdu lietošanu vienojas un šī vienošanās tiek ietverta notāra sagatavotā dokumentā. Ja viens no pāra kādam nosacījumam nepiekrīt, tad laulība šķirama tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas