E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15615
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Apgrūtinājums būs līdz dzīvokļa lietotāja mūža galam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2018
Elizabete

Dzīvoklim ir viens apgrūtinājums – nostiprinātas tiesības līdz mūža galam personai A, bet dzīvoklis pieder personai B. Kā ekonomiski vislabāk persona B šo dzīvokli var izmantot? Vai persona B kā īpašnieks var ieturēt īres maksu no personas A? Kā un kad zūd šis apgrūtinājums?

A
atbild:
28. novembrī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Latvijas notārs
Sandra Jakušenoka, zvērināta notāre

Ja nekustamā īpašuma dāvinājuma līgumā ar uzlikumu ir noteiktas tiesības personai A šo dzīvokli lietot līdz mūža galam un zemesgrāmatā reģistrēts apgrūtinājums – dzīvokļa tiesība, tad tā arī ir, skaidro zvērināta notāre Sandra Jakušenoka. Turklāt personai A nav obligāti šajā dzīvoklī pastāvīgi jāuzturas, viņa var mājot arī citur, bet jebkurā brīdī atgriezties un izmantot līgumā noteiktās tiesības, tādējādi šajā dzīvojamā platībā iemitināt citas personas nevarēs. Ja līgumā nav ierakstīta bezatlīdzības dzīvokļa lietojuma tiesība, tad dzīvokļa lietotājam ir jāmaksā par mājas apsaimniekošanas un komunālajiem pakalpojumiem, kā noteikts Civillikuma 1230. pantā: “Izdevumi par dzīvoklim nepieciešamiem izlabojumiem un citas nastas jānes dzīvokļa tiesības izlietotājam.”

Tā kā personai A jau ir ar likumu nostiprinātas dzīvokļa lietojuma tiesības, īpašniekam nav tiesiska pamata ar viņu nodibināt īres attiecības – nodot dzīvojamās telpas lietošanas tiesības par maksu (likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 2. pants), noslēdzot īres līgumu.

Dzīvokļa īpašums no lietojuma tiesību apgrūtinājuma tiek atbrīvots tikai līdz ar dzīvokļa lietotāja nāvi.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas