E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15487
Lasīšanai: 3 minūtes
2
7
2
7

Lai likumīgi uzstādītu ceļa zīmi, nepieciešama atļauja

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2018
Natalija

Lūdzu sniegt atbildi un paskaidrojumus par sekojošu situāciju: mūsu pagalmā ir tikai viena iebraukšana. Pie tās mums uzstādīja ceļa zīmi “Iebraukšana aizliegta” (nr. 301, “ķieģelis”), lejā ceļazīmi – “Tikai ar iedzīvotāju atļaujām”. Jautājums – ja mašīna bez speciālās atļaujas iebrauca mūsu pagalmā, šķērsojot ceļa zīmi “Iebraukšana aizliegta”, un te stāv dažas dienas, policijai (ceļu, pašvaldības vai valsts) ir tiesības izrakstīt sodu šai mašīnai, jo tā šķērsojusi aizlieguma ceļa zīmi un tai nav iedzīvotāju atļaujas? Ja nepieciešams, varu atsūtīt foto. Paldies!

A
atbild:
16. oktobrī, 2018
Linda Balode
LV portāls

Atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 4. panta astotajai daļai valsts AS “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) uzrauga ceļu būvniecību, remontu, rekonstrukciju un uzturēšanu satiksmei drošā stāvoklī atbilstoši normatīvajiem aktiem un standartiem ceļu satiksmes drošības jomā, veic ar ceļu satiksmi saistītu objektu būvniecības un rekonstrukcijas projektu saskaņošanu un uzrauga satiksmes organizāciju un tās tehnisko līdzekļu (tātad – arī ceļa zīmju) izvietojuma atbilstību Latvijā obligāti piemērojamo standartu un citu normatīvu prasībām.

Tātad, lai uzstādītu likumīgu ceļa zīmi, kuru ņem vērā policija un par kuras pārkāpšanu var piemērot Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK) noteikto administratīvo sodu, vienmēr būs jāiegūst LVC speciālistu atļauja.

LAPK 149.28 panta otrā daļa paredz, ka aizlieguma ceļa zīmju prasību pārkāpšanas gadījumā, kura noteikta ar 301. ceļa zīmi “Iebraukt aizliegts”, paredzēts naudas sods velosipēda un mopēda vadītājam 7 eiro apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam – 55 eiro apmērā.

Ja Jūsu minētās ceļa zīmes pagalmā ir uzstādītas atbilstoši iepriekš minētajam, tad policijai ir tiesības attiecīgās mašīnas īpašniekam piemērot sodu. Piemēram, marķējums ceļa zīmes otrā pusē apstiprina to, vai ceļa zīme ir sertificēta, savukārt, ja zīme nav marķēta, tai nav tiesiska spēka.

Sīkāk par likumīgām ceļa zīmēm nepieciešamajām atļaujām izklāstīts LV portāla skaidrojumā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas